Groen wil meer transparentie over lobbywerk bij aankopen Defensie

Groen en Ecolo willen dat er een openbaar transparantieregister komt dat alle contacten tussen de wapenindustrie, het leger en de politici registreert. De meldingsplicht zou wel alleen gelden voor alle aanbestedingen van meer dan 1,5 miljoen. Vanmiddag wordt het wetsvoorstel besproken tijdens een hoorzitting in de Kamer.
Foto Kurt bvba

De groene partijen willen met het transparantieregister eventuele toekomstige omkoopschandalen voorkomen. "Ons land bleek in het verleden kwetsbaar voor gelobby en beĆÆnvloeding vanuit de sector, denk maar aan het Agusta-corruptieschandaal uit de jaren negentig. Er is veel meer transparantie nodig, en een transparantieregister is daarvoor een concrete oplossing", zegt Groen-fractieleider Wouter De Vriendt.

Ons land gaat de komende jaren miljarden uitgeven aan nieuw militair materieel, zo moet onder meer een opvolger worden gekozen voor de F-16-gevechtsvliegtuigen. Een transparantieregister is dan geen overbodige luxe, stellen Groen en Ecolo.

Afschrikeffect

Een transparentieregister zal een afschrikeffect hebben, stelt De Vriendt, doordat de voorgeschiedenis van een aankoop publiek wordt gemaakt. De groenen haalden de mosterd voor het voorstel uit het buitenland. De VS, Canada, het Europees Parlement en ook Schotland maken nu al gebruik van een dergelijk register.

"Het zou naĆÆef zijn om niets te doen. Verschillende bedrijven die meedingen naar de opvolger van de F-16 hebben op vlak van lobbyisme en zelfs omkoping boter op het hoofd. Ons voorstel is in het voordeel van de regering. Een transparantieregister helpt om de objectiviteit van aankoopbeslissingen aan te tonen. Dat is een kwestie van modern, transparant en goed bestuur", aldus nog De Vriendt.

Last but not least heeft ook de belastingbetaler recht op de infomatie, vinden ze bij Groen. "Dit gaat om veel geld. Een transparantieregister zal aantonen dat het belastinggeld op een efficiƫnte, correcte manier besteed wordt en dat zal het vertrouwen in de politiek alleen maar versterken."

Concreet zouden alle betrokken ministers, parlementsleden, medewerkers en ambtenaren van overheidsdiensten die bij defensieaankopen van meer dan anderhalf miljoen euro betrokken zijn, verplicht hun contacten met lobbyisten moeten registeren.

Meest gelezen