Direct naar artikelinhoud
SyriëUpdate

Poetin en Erdogan geven Koerden meer tijd om zich terug te trekken

De Russische president Vladimir Poetin (r) schudt in Sotsji de hand van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.Beeld Getty Images

De Koerdische strijders krijgen nog 150 uur de tijd om zich terug te trekken uit het noorden van Syrië. Dat hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan dinsdag afgesproken. Aanvankelijk had Turkije ermee gedreigd de militaire operatie tegen de Koerden te hervatten als de strijders dinsdagavond niet weg zouden zijn uit het grensgebied.

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zijn Poetin en Erdogan overeengekomen dat de Koerdische YPG-strijders, die de afgelopen jaren een autonoom ministaatje in het noordoosten van Syrië hebben opgebouwd, zich tot 30 kilometer van de grens terugtrekken. Ook moeten ze hun bolwerken Manbij en Tel Rifaat opgeven. De Russen gaan er samen met de Turken op toezien dat de Koerden zich daaraan houden.

Poetin en Erdogan geven Koerden meer tijd om zich terug te trekken
Beeld x

Ook is afgesproken dat eenheden van de Russische militaire politie en Syrische troepen vanaf woensdag twaalf uur langs de grens met Syrië zullen patrouilleren. Het leger van de Syrische president Assad rukte op naar het noorden nadat de Koerden de hulp van het Syrische bewind hadden ingeroepen uit vrees voor de Turken, maar de Russen wisten te voorkomen dat het tot botsingen met de Turken kwam.

Dominantie Rusland

Turkije en Rusland hebben ook afgesproken gezamenlijke patrouilles te beginnen in het gebied, zodra de Koerden zich volledig hebben teruggetrokken. Erdogan verzekerde dat Turkije de territoriale soevereiniteit van Syrië zal respecteren. Volgens hem is Turkije er niet op uit het gebied te bezetten.

Dominantie Rusland
Beeld RUETERS

Lavrov gaf hoog op van de afspraken die Poetin en Erdogan hebben gemaakt. Volgens hem zullen die een einde maken aan het bloedvergieten. Het overleg dat Poetin met Erdogan had illustreert de dominante positie die Rusland in het gebied heeft sinds president Trump besloot de Amerikaanse troepen langs de grens weg te halen.

Terugtrekking Amerikanen

Sinds Turkije het gebied binnenviel, op 10 oktober, zijn zeker 200 Syrische burgers gedood. Koerdische tegenaanvallen kostten tot nu toe 20 Turkse burgers het leven. Turkije besloot tot de invasie nadat de Amerikaanse president Donald Trump kort daarvoor plotseling had aangekondigd dat hij de ongeveer duizend Amerikaanse commando’s direct zou terugtrekken.

Terugtrekking Amerikanen
Beeld RUETERS

De Koerden voelen zich verraden, nadat ze jarenlang op westers verzoek en met westerse steun vochten tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak. Daarbij sneuvelden zeker 11.000 Koerdische strijders. De Koerden vrezen nu dat de Arabische milities die aan de kant van de Turken meevechten aan het moorden zullen slaan in Koerdische plaatsen. Eerder gebeurde dat al in de Koerdische enclave Afrin, in noordwestelijk Syrië.

Toen Amerikaanse legervoertuigen maandagavond in Syrië richting de Iraakse grens trokken, werden zij door Koerden bekogeld met tomaten en aardappelen. De Iraakse autoriteiten zeiden dinsdag dat de Amerikaanse troepen alleen welkom waren op doorreis. Zij mogen zich niet bij al aanwezige Amerikaanse militairen in Irak voegen.