Direct naar artikelinhoud
Politiek

Kristof Calvo (Groen): ‘Het confederalisme lijkt op de brexit’

Kristof Calvo.Beeld BELGA

Nu Groen en Ecolo opnieuw betrokken worden bij de federale formatie, moet er snel duidelijkheid komen over welke weg de preformateurs willen inslaan. Dat heeft Groen-topman Kristof Calvo gezegd op Radio 1.

Over de inhoud van de gesprekken blijft Calvo discreet, maar hij dringt erop aan dat er snel vooruitgang geboekt wordt. “Het mag nu wel vooruitgaan. Op korte termijn moet blijken of een paars-gele piste levensvatbaar is. Op dit moment wordt er niet echt onderhandeld. Dat is onaanvaardbaar omdat dit land een regering verdient.”

Calvo merkt op dat er nog een andere mogelijkheid is, namelijk paars-groen. “Die is ook niet evident, maar het is nu aan elke politieke familie om de verschillen te overstijgen”.

Of een regering met N-VA én Groen ook nog tot de mogelijkheden behoort? “Er is geen enkele evidente optie”, aldus Calvo. “De communautaire agenda van N-VA bemoeilijkt die piste. Het confederalisme lijkt op de brexit: onduidelijkheid en chaos.”

De prioriteit voor de groenen ligt bij klimaatambitie en de strijd tegen ongelijkheid. Een staatshervorming is “helemaal niet onze prioriteit”, merkt Calvo nog op.