Begroting goedgekeurd, Renzi afgetreden

De Italiaanse premier Matteo Renzi is afgetreden. De president van Italië, Sergio Mattarella, vraagt Renzi wel om een waarnemende rol op te nemen tot er een nieuwe regering gevormd is.

Premier Renzi is afgetreden. Eerder op de dag had hij getweet dat niets hem nog in de weg lag om ontslag te nemen: "Budget goedgekeurd. Om 19 uur formeel ontslag. Bedankt iedereen en leve Italië". Na een gesprek met de president heeft Renzi nu ook officieel zijn functie als premier neergelegd.

President Sergio Mattarella heeft Renzi wel gevraagd om een waarnemende rol op te nemen tot de nieuwe regering gevormd is. De president start morgenavond gesprekken met de verschillende partijleiders om te kijken hoe de nieuwe regering samengesteld moet worden.

"Renzi gaat door"

Volgens Andrea Vreede, correspondent in Italië, heeft de president het ontslag van Renzi onder voorbehoud aanvaard. "Onder voorbehoud is de gebruikelijke formule. Het wil zeggen dat de president eventueel kan beslissen dat Renzi door moet gaan als premier."

Vreede denkt overigens niet dat Renzi's politieke carrière over en out is. "Renzi weet heel goed dat die 40 procent die "ja" gestemd heeft, min of meer ook voor hem stemden. Hij wil zo snel mogelijk verkiezingen. Hij wil een nieuwe grondwet, maar hij wil dat niet zelf doen. Hij wil een nationale regering. Renzi, die gaat gewoon door."

Referendum

Renzi had eerder deze week zijn ontslag aangeboden bij de Italiaanse president Sergio Mattarella na de nederlaag in het door hem gelanceerde referendum dit weekend. 60 procent van de Italiaanse kiezers stemde tegen de grondwettelijke hervormingen die Renzi voorstelde. En dat met een hoge opkomst van bijna 70 procent. De premier had voor het referendum al aangekondigd dat hij zou opstappen als het neen-kamp een overwinning zou behalen.

De Italiaanse president had Renzi gevraagd om aan te blijven tot de begroting voor 2017 goedgekeurd was. Vorige week had de Kamer van Volksvertegenwoordigers die al goedgekeurd en vandaag dus ook de Senaat.

Meest gelezen