Videospeler inladen...

VRT NWS lanceert EDUbox rond artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie sluipt steeds meer ons dagelijkse leven binnen: we krijgen gepersonaliseerde reclame op sociale media en de eerste zelfrijdende wagens rijden al rond. Met de EDUbox ‘Artificiële intelligentie’ wil VRT NWS leerlingen informeren en klaarstomen voor de toekomst.

Telkens we naar muziek luisteren op Spotify, naar een serie kijken op Netflix of scrollen door Facebook en Instagram is er een slimme machine die ons gedrag en onze keuzes in de gaten houdt en hieruit bijleert. Dit is erg handig, want zo krijgen we persoonlijke suggesties aangereikt. Maar slechts weinig mensen weten hoe artificiële intelligentie (A.I.) precies werkt. Of hoe het zit met alle doemverhalen die de ronde doen.

Om leerlingen uit het secundair onderwijs wegwijs te maken in de wereld van A.I., ontwikkelde VRT NWS een EDUbox over het thema. Dit educatief pakket is specifiek gemaakt op maat van jongeren. In kleine groepjes gaan leerlingen zelfstandig aan de slag met behulp van fiches, gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik.

VRT NWS maakte hiervoor reportages met onder meer Tom Van de Weghe, de expert van VRT NWS die zich een jaar lang aan de universiteit van Stanford (VS) verdiepte in het thema. Hij legt in een video vanuit de VS uit hoe artificiële intelligentie is ontstaan. 

Zombies versus mensen

De box bestaat uit vier delen: introductie, theorie, oefeningen en verdere inspiratie. Stap voor stap duiken de leerlingen zo in de achterliggende mechanismen van A.I. en de bijhorende ethische vraagstukken.

Tijdens de oefeningen daagt de EDUbox de jongeren uit om mensen van zombies te onderscheiden door verschillende A.I.-systemen uit te proberen en te vergelijken. De leerlingen worden gemotiveerd om te discussiëren. De EDUbox speelt zo in op de eindtermen van het onderwijsprogramma.

De EDUbox ‘Artificiële intelligentie’ is al de vierde EDUbox van VRT NWS. Het pakket kwam tot stand in samenwerking met het onderzoekscentrum imec en het Vlaamse kenniscentrum rond digitale en mediawijsheid Mediawijs. Ook RVO-Society, een organisatie die de brug slaat tussen innovatieve kennis en educatie, en Technopolis werkten mee aan deze EDUbox. Eerder verschenen er al EDUboxen over ‘Data in de pers’, ‘Democratie’ en ‘Nepnieuws’. 

Meest gelezen