Voor het eerst in 40 jaar geen levende schapen meer in kerststal Brussel

Voor het eerst in zowat veertig jaar plaatst Brussel geen levende schapen in de kerststal op de Grote Markt, maar kiest de stad voor exemplaren in stro. Dat meldt Bruzz en bevestigt schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS) aan deredactie.be.

Sinds de jaren 70 heeft schapenhouder Jean Meulens uit Lennik elk jaar een drietal schapen aan Brussel uitgeleend als levende decorstukken in de kerststal op de Grote Markt, zo weet Bruzz. Dit jaar maakt het stadsbestuur een einde aan deze traditie en kiest het voor schapen gemaakt van stro.

Dierenwelzijn is de voornaamste reden voor deze beslissing, legt schepen Lalieux aan deredactie.be uit. "De schapen verbleven elk jaar gedurende enkele weken op een kleine oppervlakte. Verschillende keren zijn dieven met hen aan de haal gegaan. De voorbije twee jaar hebben de dieren elkaar ook aangevallen en moesten we telkens een schaap laten inslapen. Dit kan niet meer in een kerststal van de 21e eeuw."

Voor het overige blijft alles bij het oude, zo verzekert Lalieux. Naast schapen van stro telt de kerststal dit jaar ook een ezel van stro, zo weet ze nog.

Meest gelezen