Kandidaat-voorzitter Vincent Van Peteghem (CD&V): ‘Wij leggen Arco sowieso opnieuw op tafel’

Vincent Van Peteghem (CD&V) © Belga

De volgende regering zal zich opnieuw moeten buigen over de regeling rond het gevoelige Arco-dossier. Dat zegt Vincent Van Peteghem, aspirant-voorzitter van de CD&V. ‘Maar’, preciseert hij, ‘zonder de politieke ruilhandel’.

Krijgen de 800.000 Arco-beleggers hun geld terug? Die vraag staat al jaren op de politieke agenda.

Alles draait rond Arco, de financiële tak van het ACW, dat nu bekendstaat als Beweging.net. Arco had vooral bij de Dexiabank belegd, en tijdens het faillissement van Dexia ging ook Arco op de fles.

Jarenlang trok vooral de CD&V, sterk verweven met het ACW, aan de kar in de federale regering om een oplossing voor de spaarders uit te werken. Een eerste regeling onder de regering-Leterme werd afgeschoten door de Europese Commissie, omdat die er onterechte staatssteun in zag.

De regering-Michel dokterde een nieuwe piste uit. Daarbij zou geld van een gedeeltelijke privatisering van Belfius, de opvolger van Dexia, gebruikt worden om de beleggers voor 40 procent van hun oorspronkelijke inleg te vergoeden. De beursgang van Belfius werd zo gekoppeld aan een Arco-regeling. Ook Beweging.net zou een duit in het zakje moeten doen.

Door het verslechterde beursklimaat ging Belfius echter niet naar de beurs. De val van de regering deed de rest.

In juni vorig jaar waren partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Gwendolyn Rutten (Open VLD) trouwens al met een gezamenlijke boodschap gekomen: ‘De Arco-spaarders kunnen hun geld beter vergeten’. Zij verwachten niet dat de Europese Commissie snel groen licht zal geven voor een regeling waarbij staatsgeld naar de coöperanten vloeit.

De mensen hebben recht op een eerlijk en duidelijk antwoord.

Vincent Van Peteghem (CD&V)
Een actie van het 'Arcopar Actieteam' in 2016.
Een actie van het ‘Arcopar Actieteam’ in 2016.© Belga

Het sop en de kool

Maar de CD&V wilde van geen wijken weten. Voormalig vicepremier Kris Peeters zwaaide eind vorig jaar met een arrest van het Gerecht van de EU bij het Europees Hof van Justitie, waarbij de Commissie deels werd teruggefloten voor haar aanpak bij de eerste Arco-regeling. Critici, waaronder de N-VA, beschouwden die juridische uitspraak echter naast de kwestie en ontwaarden onterecht optimisme bij de CD&V.

De vraag is nu of Arco ook deel zal uitmaken van een volgend regeerakkoord. De meeste van de zeven voorzitterskandidaten van de CD&V doen er het zwijgen toe. Anderen communiceren in algemene bewoordingen. Enkel Vincent Van Peteghem, burgemeester van De Pinte en voorzien van een ACW-stempel, is op dit moment vrij helder.

‘De mensen hebben recht op een eerlijk en duidelijk antwoord. Dat antwoord zal moeten komen van een volgende federale regering’, zegt hij. ‘CD&V heeft zich de afgelopen jaren keihard ingespannen voor dit dossier. Wij zullen een regeling nooit in de weg staan en zullen het dossier sowieso opnieuw op tafel leggen.’

‘Maar’, zo klinkt het, ‘we doen niet meer mee met de politieke ruilhandel rond dit dossier’. Lees: politieke prijzen betalen aan de onderhandelingstafel zit er niet meer in. Heel wat waarnemers merken immers op dat de partij toegevingen heeft moeten doen om Arco op papier te regelen, maar zonder dat om te zetten naar de realiteit. Ook binnen de CD&V wordt de analyse gemaakt: is het sop de kool nog waard?

De vraag is evenwel of de partij wel in staat is om Arco op de tafel te leggen zonder daar een prijs voor te betalen, zoals Van Peteghem voorstelt. De CD&V is op bodemkoers en staat vrijwel geïsoleerd in het partijlandschap op dit thema. Bovendien is het nog lang niet zeker of de CD&V federaal zal regeren. Zowel in een paars-gele als in een paars-groene constellatie is de partij mathematisch overbodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content