Vlaams Parlementslid Tom De Meester
Volledig scherm
Vlaams Parlementslid Tom De Meester © Photo News

PVDA: “Ondanks fiscale hervorming blijven grote bedrijven erg weinig belastingen betalen”

Indien de 50 bedrijven die kampioen zijn in belastingontwijking het beloofde minimumtarief van 7,5 procent zouden betalen, is de 1.500 euro nettopensioen voor iedereen betaald. De 50 zouden dan immers 2,8 miljard euro betalen, stelt PVDA in zijn jaarlijkse top 50 van fiscale kortingen. "De belastingtarieven voor grote bedrijven blijven ook na de hervorming van de vennootschapsbelasting belachelijk laag", zegt Vlaams Parlementslid Tom De Meester. "Het beloofde minimumtarief van 7,5 procent wordt bijlange niet gehaald, achterpoortjes blijven wijd open staan en kmo's profiteren nauwelijks van de tariefverlaging."

40 reacties

  • Peckstadt Marc

    5 jaar geleden
    Het is gemakkelijk de problemen wit zwart te stellen. Dat grote bedrijven weinig ofgeen vennootschapsbelasting betalen is al 50 jaar zo. Maar voor die berekening hebben ze BTW betaald en sociale bijdragen/ bedrijfsvoorheffing op de lonen van de werknemers die ze dan mogen aftrekken. Hoeveel kost een werknemer aan een patroon als hij 100 euro netto belastbaar overhoudt? Peckstadt Marc
  • Pieter arons

    5 jaar geleden
    Wat hij eigenlijk zegt is dat de bedrijven die een grote winst hebben meer belastingen moet betalen. Sorry maar als ik een kleine bedrijf opricht en ik betaal elk jaar mijn vennootschapsbelasting en dan groeit mijn bedrijf groei en meer winst waarom zou ik dan onder een hogere belastingspercentage liggen. Dan betaal ik gewoon weer mijn belastingspercentage ik zal meer betalen omdat ik hoger winst heb maar het percentage blijft het zelfde voor iedereen.
  • Ronnie Mathieu

    5 jaar geleden
    Ik betwist deze dossiercijfers van PVDA absoluut niet. En een meer rechtvaardige herverdeling van het kapitaal dringt zich zeker en vast op. Maar we moeten in deze discussie een gezonde grens trekken en rekening houden met mogelijke maatschappelijke gevolgen. Het mag niet de bedoeling zijn om een bedrijfs-afschrikkend klimaat te creëren in een gemondialiseerde economie. Dit kan ten koste gaan van onze lokale tewerkstelling. Dit terecht probleem vergt een multinationale aanpak.
  • Thierry Willems

    5 jaar geleden
    beste mensen,he moet weten dat er denktanks bestaan,daar wordt beslist hoe alles draait rn keert.daar wordt al zeer lang opgevolgd dat de gewone burger(gemiddeld natuurlijk)niet te welgesteld mag zijn....dwz.als je over 2 a 3 generaties rekent wat de mensen per jaar verdienen/in hun carriere,EN dat ze rekening houden met erfenissen van 2 a 3 generaties verder,dat ze aan een getal komen per kop van eigen huis en nog paar 10000 eur.als ze daarboven komen slaan ze taxen en allerhande op.......
  • Marcela Tehani

    5 jaar geleden
    louis van hoeylandt Jij moet ook wel eens nadenken dat voor elke euro dat een groot bedrijf aan loon betaald, ze 10 euro winst maken op jouw arbeid. Geen enkel bedrijf neemt mensen aan voor hun mooie ogen hoor. Dankzij technologie is elke mens veel productiever dan ooit in de geschiedenis. Een stuk grond waar vroeger 100 mensen op werkten, kan nu door 1 moderne boer en zijn tractor bewerkt worden. De winsten op de productiviteit gaan naar enkelingen (Bezos), niet naar de arbeiders.