Direct naar artikelinhoud
ArcoUpdate

CD&V-top eist oplossing voor Arco-coöperanten, kandidaat-voorzitters zijn verdeeld

Wie Wouter Beke op volgt als CD&V-voorzitter, moet een vergoeding blijven eisen voor de 800.000 Arco-coöperanten.Beeld BELGA

Hoewel een vergoeding voor de Arco-coöperanten juridisch haast onmogelijk is, wil de CD&V-top dat zijn kandidaat-voorzitters dat blijven eisen. Dat marsorder is hun gegeven, zo schrijft De Tijd en werd bevestigd door kandidaat Walter De Donder in De Ochtend . De zeven kandidaten om Wouter Beke op te volgen als partijvoorzitter hebben een fiche toegespeeld gekregen met wat ze moeten zeggen over het Arco-dossier. Maar de meningen bij de kandidaat-voorzitters lopen uiteen.

, , en

Arco is het vehikel waarmee de christelijke arbeidersbeweging participeerde in Dexia, de bankgroep die in 2011 over de kop ging. Daarbij zagen 800.000 Arco-coöperanten zo'n 1,5 miljard euro in rook opgaan. CD&V heeft altijd beloofd dat de Arco-coöperanten deels vergoed zouden worden, maar daar kwam niets van in huis.

De Arco-fiche die de kandidaat-voorzitters kregen, heeft tot doel dat ze alle zeven eenzelfde lijn aanhouden over Arco. De fiche wijst erop dat het “gunstige” arrest van het EU-gerechtshof in Luxemburg van 7 september 2018 een “schadevergoeding (plan B) aan Arco-coöperanten juridisch mogelijk” maakt. “Het is immers geen verboden staatssteun”, zo pepert de CD&V-top de kandidaat-voorzitters de partijlijn in.

Beweging.net

Kandidaat-voorzitter Walter De Donder bevestigde vanmorgen op Radio 1 dat de partij de kandidaat-voorzitters gevraagd heeft te ijveren voor een oplossing. “Er is een belofte gemaakt. Een kenmerk van de politiek moet zijn dat je die dan ook moet houden.” Volgens De Donder is CD&V ervan overtuigd dat er, na het arrest van het Gerecht in Luxemburg, een juridisch draagvlak is. “Maar of dat een totale schadeloosstelling is, dat zal ervan afhangen. Maar er moet iets gebeuren.”

In eigen naam voegde De Donder eraan toe dat ook beweging.net zijn duit in het zakje zou moeten doen. “Wat mijn persoonlijke overtuiging betreft, vind ik dat we met beweging.net aan tafel moeten zitten en kijken wat zij nog in petto hebben. Het is goed mogelijk dat mijn standpunt daar afwijkt van het eerdere standpunt van CD&V.”

Twitter bericht wordt geladen...

Dat de discussie over Arco opnieuw wordt opgerakeld, valt overigens niet bij iedereen bij CD&V in goede aarde. Kamerlid Jef Van den Bergh liet dat via Twitter in niet mis te verstane woorden weten. Kandidaat-voorzitter Sammy Mahdi van zijn kant laat uitschijnen dat er geen oplossing meer komt. “Mocht een oplossing juridisch mogelijk zijn én er bestaat een politiek draagvlak voor, dan willen wij uiteraard deel zijn van een coalitie die zoiets realiseert. Maar er komt een moment dat we de Arco-gedupeerden duidelijk moeten maken dat wij pogingen hebben gedaan, maar dat het dossier heel moeilijk ligt. Dan zullen we wellicht de bladzijde moeten omslaan.” 

Op Twitter klinkt het zo: “We mogen de Arco-gedupeerden niet blijven geselen. Daar is niemand mee gediend.” Het federale regerakkoord moet er zijn voor alle Vlamingen, zegt Mahdi, “er zijn nog andere katten te geselen”.

Twitter bericht wordt geladen...

‘Gedaan met ruilhandel’

“Mensen verdienen duidelijkheid. Ook zonder @CDenV zal een volgende federale regering met #Arco geconfronteerd worden. Maar gedaan met de politieke ruilhandel, daar doe ik niet meer aan mee”, reageerde Vincent Van Peteghem via Twitter. Bij Knack gaf de kandidaat-voorzitter een gelijkaardige boodschap. “CD&V heeft zich de afgelopen jaren keihard ingespannen voor dit dossier. Wij zullen een regeling nooit in de weg staan en zullen het dossier sowieso opnieuw op tafel leggen”, aldus Van Peteghem nog.

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens Raf Terwingen, die zich ook kandidaat stelde om voorzitter te worden, moet de discussie uit de politieke sfeer gehaald worden. “Er moet een oplossing komen, maar inschrijven in het regeerakkoord is geen oplossing”, zei Terwingen in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “We moeten de juridische verantwoordelijkheid bekijken. Op politiek vlak zal het niet opgelost raken, anders wordt het dossier een trofee voor de een of andere partij.”

Moet CD&V haar handen van het dossier houden? “We moeten de discretie bewaren”, stelde Terwingen voor. “Met straffe woorden raken we er niet.” Als het van Terwingen afhangt, gaat het dossier dus niet mee naar de regeringsonderhandelingen, “maar de coöperanten hebben wel recht op hun geld”, aldus Terwingen nog.