Direct naar artikelinhoud
Energie

Betaalt u ook 600 euro te veel voor energie elk jaar? Dit kunt u eraan doen

Beeld ter illustratie.Beeld Shutterstock

Nog steeds betalen veel Belgische gezinnen te veel voor hun gas- en elektriciteitsfactuur. Dat blijkt uit een analyse van energiewaakhond CREG. Zo’n 360.000 gezinnen zouden jaarlijks 600 euro te veel betalen en zo’n 20.000 kmo’s 3.450 euro per jaar te veel. ‘Regelmatig vergelijken blijft de boodschap.’

Zowel voor gas als elektriciteit bestaat er een groot verschil tussen de duurste en goedkoopste contracten op de markt. Dat kon de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) nog maar eens vaststellen. Voor elektriciteit is dat verschil 300 euro en voor gas meer dan 800 euro, telkens op jaarbasis.

Niet alleen tussen leveranciers is er een groot verschil, ook binnen het aanbod van een leverancier kan de prijs danig verschillen. De duurste contracten zijn de zogenaamde ‘slapende contracten’. Dat zijn contracten die ooit werden afgesloten, waarvan de looptijd is verstreken maar nog steeds aangerekend worden. Meestal zitten ze ook niet meer in het huidige aanbod van de leverancier.

Moraal van het verhaal? Durf te vergelijken en veranderen. Nieuw is die boodschap van de CREG niet. Toch is net dat wat veel mensen in België nog te weinig doen. Er is nog altijd een erg grote groep gezinnen en kmo’s die de voorbije jaren niet van energiecontract veranderd is: meer dan 600.000 gezinnen en 70.000 kmo’s. “Nochtans kunnen zij dit mits een opzegtermijn van een maand zonder opzegvergoeding doen”, zegt Laurent Jacquet, directeur Prijzen van de CREG. Zij die wél van contract veranderen, kiezen dan weer niet altijd de goedkoopste optie.

Uitbreiding

Dat alles maakt dat 360.000 gezinnen en 20.000 kmo’s te veel betalen voor hun energiefactuur. Om die mensen een zetje te geven richting een goedkopere elektriciteits- of gasfactuur, stelde de CREG twee jaar geleden de vergelijkingstool CREG Scan op. Via die gebruiksvriendelijke tool kan iedereen zijn of haar factuur vergelijken met de rest van de markt.

De CREG breidde haar scan dit jaar overigens opnieuw uit. Zo bevat ze nu ook groepsaankopen, waar 330.000 gezinnen gebruik van maken, en coöperatieven, waar bijna 70.000 gezinnen gebruik van maken. Bovendien is ook het verschil tussen vaste prijzen (een vooraf afgesproken bedrag voor de hele looptijd) en variabele prijzen (de energieprijs volgt de evoluties op de markt) opgenomen in de scan. Daardoor bevat de tool nu bijna alle contracten op de markt.