© IMAGEGLOBE

Ikea-personeel krijgt bonus van 1.129 euro in pensioenplan na recordwinst

De Zweedse meubelketen Ikea heeft in het gebroken boekjaar 2015-2016 een recordwinst van 4,2 miljard euro gerealiseerd. Dat maakte de meubelgigant woensdag bekend. De werknemers delen in de vreugde: Ikea stort een bijdrage van 1.129 euro in hun pensioenplan en ze krijgen dit jaar een extraatje dat meer waard is dan een maandloon.

De winst is met 20 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, en dat is volgens Ikea vooral te danken aan de stijgende verkoopcijfers. De groep maakte verder bekend dat de omzet de laatste 10 jaar nagenoeg verdubbeld is, terwijl er in die periode iets meer dan 50 procent filialen bijkwamen. De stijgende omzet is verder te verklaren door het internetaanbod van Ikea, dat vandaag 4 procent van de totale verkoop vertegenwoordigt.

In België opende Ikea dit jaar nieuwe vestigingen in Bergen en Hasselt. De acht Belgische vestigingen samen kregen bijna 15 miljoen bezoekers over de vloer, 13 procent meer dan in 2015. De meubelketen heeft ook 923 nieuwe aanwervingen gedaan, wat het totale Belgische personeelsbestand op 4.170 medewerkers bracht. Volgend jaar plant Ikea ook in België een webshop te lanceren.

Agressieve fiscale strategie

De meubelketen reageerde ook op de doorlichting van het bedrijf door de fiscus, na een rapport dat de Europese groenen in februari publiceerden, waarin de “agressieve fiscale strategie” van Ikea wordt aangeklaagd. Volgens Ikea Group werd het het afgelopen boekjaar zwaarder belast en betaalde het wereldwijd 1,2 miljard euro aan vennootschapsbelasting. Dat komt overeen met een belastingdruk van 21,6 procent tegenover de 18,9 procent die de keten voorheen betaalde.

Ikea telt wereldwijd 389 winkels in 48 landen. De keten maakte woensdag nog bekend dat het in 2017 ook filialen wil openen in India en Servië.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER