De Beste Bakker in jouw keuken: zo maak je de heerlijke Saint-Honoré van winnares Jaline
Gisterenavond kon je kijken naar de finale van Bake Off Vlaanderen. Daarin streden 10 kandidaten om de titel van Beste Bakker 2019. Uiteindelijk was het Jaline die met de titel ging lopen. Begon jij ook al te watertanden bij het zien van haar heerlijke Saint-Honoré? Wij kregen exclusief haar recept!
De Saint-Honoré werd in 1847 uitgevonden door de patisserie Chiboust in Rue Saint-Honoré, vandaar de naam, en is zowat de patroonheilige van de banketbakkers. De Saint-Honoré wordt gemaakt met handgemaakt bladerdeeg, soezendeeg en een vulling op basis van crème patissière. Dit is het recept van winnares Jaline.
Ingrediënten:
1. Soezendeeg:
• 125 g melk
• 125 g water
• 5 g zout
• 110 g boter
• 150 g bloem
• 200 – 300 g ei (losgeklopt)
2. Bladerdeeg
• 500 g bloem
• 400 g koude boter (in blokjes in de diepvries)
• ½ eetlepel zout
• 20 cl ijskoud water
3. Zanddeeg:
• 120 g boter
• 2 g zout
• 90 g suiker
• 30 g amandelpoeder
• 50 g ei
• 60 g patisseriebloem
• 175 g Zeeuwse bloem
• roze kleurstofgel
4. Lychee crème patissière (voor in de soezen):
• 6 g gelatine poeder 200 blooms
• 41 g water
• 90 g eigeel
• 90 g suiker
• 25 g puddingpoeder
• 25 g bloem
• 500 g lychee puree
• 30 gram mycryo
• 90 g olijfolie
5. Ganache geranium:
• 6 g gelatine
• 42 g water
• 172 g witte chocolade
• 775 g room
• geraniumextract
6. Lycheegel (voor in de soezen):
• 300 g lycheepuree
• 80 g citroensap
• 127 g water
• 25 g suiker
• 10 g agar agar
7. Decoratie
• witte chocolade
• roze kleurstof liposoluble (poedervorm)
• bladgoud
Zo ga je aan de slag:
Soezendeeg:
Verwarm de oven voor op 195 °C.
Breng melk ,water, zout en boter aan de kook.
Voeg bloem toe en laat 3 minuten garen.
Voeg het ei rustig toe tot het deeg na 3 seconden van de houten spatel valt.
Bak de soezen 18 minuten.
Bladerdeeg:
Doe de bloem en het zout in een mengkom, voeg de boter toe en roer even met een lepel zodat er rond elk blokje boter bloem zit.
Laat de keukenrobot 2 keer 1 seconde draaien.
Voeg de helft van het ijskoude water (65 ml) toe en laat hem 3 keer 1 seconde draaien.
Voeg nu de andere helft toe en laat nu 6 keer 1 seconde draaien.
Haal het deeg uit de pot en breng het samen (niet kneden).
Rol het uit tot een vierkant. En toer het 3 keer. Laat het deeg na elke toer een kwartier rusten in de diepvries (in plasticfolie).
Wikkel het in plasticfolie en leg het voor een halfuur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol het bladerdeeg uit en snij 2 halve cirkels uit, leg de 2 halve cirkels bladerdeeg op bakpapier en prik er gaatjes in met een vork.
Leg er een tweede vel bakpapier op en leg dan de geperforeerde bakplaat erop.
Bak het bladerdeeg af gedurende 25 minuten.
Zanddeeg:
Doe de boter, het zout, de suiker en het amandelpoeder in een mengkom en klop los.
Voeg het ei toe.
Voeg als laatste de bloem toe en meng zo kort mogelijk.
Verwarm de oven op 170 graden en bak 12 minuten af.
Lyche crème patissière (voor in de soezen):
Doe de gelatine in het water en laat weken.
Doe het eigeel, de suiker, het puddingpoeder en de bloem in een mengkommetje en klop los.
Breng de lyceepuree aan de kook.
Voeg een beetje van de warme lycheepuree bij het eiermengsel en giet nadien alles opnieuw in de pan en laat indikken tot de dikte van een banketbakkersroom.
Voeg nu de mycryo toe en de gelatine.
Voeg als laatste de olijfolie toe en giet in een kom en zet in de diepvries.
Ganache geranium:
Laat de gelatine weken in water.
Verwarm de helft van de room en voeg de gelatine toe.
Giet dit op de chocolade.
Voeg nu de andere helft van de room en het aroma toe, mix en laat opstijven in de diepvries
Lycheegel (voor in de soezen):
Verwarm de lyceepuree samen met citroensap.
Meng de suiker met de agar agar en voeg dit nu bij de lycheepuree.
Laat 2 minuten koken.
Mix, doe in een mengkom en laat afkoelen.
Karamelsoezen:
Maak de karamel door de suiker met de glucosesiroop en water aan de kook te brengen.
Voeg de roze kleurstof toe tot je de gewenste kleur hebt bereikt.
Doe een beetje karamel in de siliconenvormpjes (halve bolletjes).
Duw elke soes in de karamel gevulde siliconenvormpjes en laat de karamel uitharden.
Haal de soezen uit de siliconenvormpjes.
Chocoladedecoratie:
Maak de 4 halve cirkels uit de chocolade (2 grote uit witte chocolade en 2 kleinere uit roze chocolade).
Tempereer witte chocolade en kleur de helft van de chocolade roze met rode chocoladekleurstof (mix even, zodat alle kleurstof goed is opgelost, zonder lucht onder te laten).
Maak de Saint-Honoré:
Pak de 2 halve cirkels bladerdeeg en spuit met een spuitzak de ganache montée van geranium in bolletjes erop (op beide kanten).
Spuit een beetje lycheegelei en lycheebanketbakkersroom tussen de bolletjes ganache montée.
Leg op 1 halve kant bladerdeeg de halve cirkel roze zanddeeg.
Zet de 2 halve cirkels nu recht op de bodem zanddeeg.
Spuit een zigzageffect (2 rijen) uit ganache montée op de Saint-Honoré.
Zet er nu de soezen op en werk af met bladgoud.
Zet tegen de zijkanten eerst de grote halve cirkel uit witte chocolade (beide kanten) en plak daartegen de kleinere cirkel uit roze chocolade.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
-
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
Niks mis hoor, met schuimwijn. Maar af en toe mag het wat specialer zijn. Serveer je gasten met oudjaar eens een lekkere cocktail, bijvoorbeeld. Geen idee hoe eraan te beginnen? Ervaren cocktailbarman Philip De Bruijn geeft drie recepten. Ze zijn poepsimpel, lekker als aperitief en ideaal om mee te proosten als de klok middernacht slaat. Santé! -
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
Tussen kerst en nieuw volgen de feestmalen elkaar op. Maar aan tafel begint het gemopper. “Ik lust dat niet.” Voor wie met de handen in het haar zit, komt de wetenschap met een nieuw trucje dat je kan uittesten, en het heeft alles te maken met de kleur van het bord. -
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
Niks heerlijker dan kaas. Dat vindt ook onze foodstyliste Sonja Peeters. Ze creëert drie originele gerechten met het godeningrediënt in de hoofdrol, van macaroni met een twist tot gevlochten brood. Om instant blij van te worden. -
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
Tussen alle kroketjes, stoofpotjes, glazen cava en smeuïge desserts door, smaakt een lichte, gezonde maaltijd des te meer. Met dit recept heb je bovendien weinig werk: kruid en rooster de zalm, en maak er een frisse pompelmoessalsa bij, boordevol vitamine C. -
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
-
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerKoenraad Verstraeten