Een glucosemeter die gebruik maakt van professor Ian Shanks’ technologie.
Volledig scherm
Een glucosemeter die gebruik maakt van professor Ian Shanks’ technologie. © thinkstock

Uitvinder diabetestest dan toch 2,3 miljoen euro toegewezen na juridisch gevecht van 13 jaar

Professor Ian Shanks (71) heeft met zijn uitvinding van bijna veertig jaar geleden het leven van miljoenen diabetespatiënten veranderd. Shanks ontwierp destijds een nieuw systeem om het glucoseconcentratie in het bloed te meten. Al dertien jaar lang was hij daarover verwikkeld in een juridisch gevecht met een dochter van Unilever. Hij kreeg nu gelijk en is meteen ook 2,3 miljoen euro rijker.

4 reacties

  • Don Tessers

    5 jaar geleden
    De gevestigde maffia probeert er altijd onderuit te komen door langdurig juridische strijd aan te gaan. Echter hier moeten ze buigen en dat zou veel vaker moeten.
  • Yves Steenssens

    5 jaar geleden
    De meeste uitvinders gingen arm in hun kist - deze had nog geluk dat zijn uitvinding op de markt geraakte en er miljoenen van genoten - veel grote uitvindingen staan " op hold" en dat is nog erger .
  • Hans Schoen

    5 jaar geleden
    Zo zie je weer eens hoe eerlijk mensen zijn. Dat bedrag is een schijntje van wat ze eraan verdienen. Bovendien, als iedereen zijn eetlevensstijl zou veranderen naar plantaardig zou diabetisch zelden voorkomen!
  • Patrick Jonkers

    5 jaar geleden
    Een glucosemeter is een eenvoudig en onmisbare hulp ter controle van uw suikerwaarde in het bloed. Toestel kost +/- 25 €. De strips (eenmalig gebruik) zijn wel duurder, iets meer dan 1/2 € per stuk. Moet je 4 X dag je insuline waarde controleren (zeker preventief doen, om VEEL ergere problemen later te voorkomen) is dat toch al rap op jaarbasis bijna 800 €. Als je dan op pensioen bent is dat een hele uitgave...Misschien een tip voor mevr De Block....maar helaas de verkiezingen zijn voorbij...