Direct naar artikelinhoud
Turkije

Erdogan: ‘Als het uur gekomen is, zal ik de deuren naar Europa openen’

Turks president Recep Tayyip Erdogan.Beeld AP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de spot gedreven met de Europese Unie, die bezorgd is om de mogelijkheid dat er opnieuw duizenden Syrische migranten vanuit Turkije de EU zullen overspoelen. ‘Als het uur gekomen is, zal ik de deuren openen’, aldus Erdogan.

en

“Als ik zeg dat de deuren (voor de migranten, red.) zullen opengaan, is dat de voorbereiding op de strijd”, zo maakte de president zich vrolijk tijdens een toespraak in Ankara. “Wees gerust, als het uur gekomen is, zullen de deuren opengaan.”

“U heeft geld, u bent sterk. Maar als 100 of 200 mensen naar Griekenland reizen via de zee, hangt u aan de lijn”, zo richtte hij zich tot de EU.

De EU-landen hebben de Turkse inval van 9 oktober in Noord-Syrië zwaar bekritiseerd, wat niet in goede aarde gevallen is in Ankara. Erdogan heeft er al verschillende keren mee gedreigd “de deuren te openen” om de ongeveer 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen in zijn land de kans te geven naar Europa te trekken.

‘Nood aan eenheid’

Volgens minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders (MR) zijn er grote meningsverschillen tussen de Europese NAVO-landen en Turkije over de Turkse inval in Syrië, maar valt er binnen de NAVO wel te praten. Dat zei hij na de vergadering van de defensieministers van de NAVO-landen donderdag op het hoofdkwartier van de verdragsorganisatie in Brussel. Net als NAVO-baas Jens Stoltenberg zegt Reynders de Turkse veiligheidsbezorgdheden te begrijpen. Turkije is het enige NAVO-land dat grenst aan Syrië. Ook wijst hij op de rol die Turkije speelde in de door de VS geleide coalitie tegen IS in Irak en Syrië.

Reynders pleit voor een politieke oplossing voor de crisis in Syrië, onder auspiciën van de Verenigde Naties. Stoltenberg stelt dat de bondgenoten het eens zijn over de nood aan zo’n politieke oplossing, en de “nood om onze eenheid in de strijd tegen IS te bewaren”.

Ook de secretaris-generaal wijst op de verschillen tussen de lidstaten. “We hebben vrank en vrij daarover gesproken”, zegt hij. “Het is niet de eerste keer dat we verschillende standpunten hebben.” Volgens hem is het dan ook nuttig om samen aan de onderhandelingstafel te zitten. “De belangrijkste focus ligt nu op de weg vooruit.”

Didier Reynders.Beeld EPA