Direct naar artikelinhoud
Eurobarometer

Belg wordt toleranter, behalve voor Roma

Europeanen, en ook Belgen, zijn een pak toleranter dan vier jaar geleden. Behalve voor Roma.Beeld Eric de Mildt

Europeanen zijn een pak toleranter dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit een nieuwe Eurobarometer die peilt naar discriminatie binnen de Europese Unie. Alleen de perceptie van Roma, zeker in ons land, laat nog te wensen over.

Politieke leiders van het vrouwelijk geslacht, een andere seksuele geaardheid of met een andere religie. De Europeaan heeft er anno 2019 minder problemen mee dan vier jaar geleden. De nieuwe Eurobarometer van de Europese Commissie schetst een overwegend positief beeld: dat van een toleranter wordende Europeaan.

Ook de Belgische cijfers ogen goed. 92 procent van de Belgen zegt zich comfortabel te voelen bij vrouwelijke politieke leiders. Ook met mensen met een handicap of een andere huidkleur aan de top heeft de gemiddelde Belg, iets meer dan het Europees gemiddelde, geen probleem. De tolerantie tegenover holebi’s, interseksuelen of transgenders aan de top is ook hoger dan die van de gemiddelde Europeaan. En 63 procent ziet geen graten in iemand van een andere religie als leider.

De tolerantie tegenover Roma is dan weer opvallend laag. 38 procent van de Belgen wil geen Romaman of -vrouw als politieke leider. Ons land scoort hier nog slechter dan het Europees gemiddeld van 28 procent. 

Onbekende bevolkingsgroep

Dat Roma zo slecht gepercipieerd worden in de hele Unie en nog slechter in ons land, is niet zo verwonderlijk, meent Koen Geurts, Roma-expert bij de Foyer. “Roma zijn voor de meeste burgers een relatief onbekende bevolkingsgroep. Wat we denken te weten over hen, komt uit de media. En dat zijn doorgaans negatieve berichten over bedelen, huizen kraken, autozwendel, enzovoort. Dat geeft een verkeerd beeld over de hele gemeenschap.”

Want er zijn wel degelijk heel wat ‘gewone’ Roma, die het wel goed doen en ook gewone jobs uitoefenen. Geurts: “Alleen schuwen die doorgaans de aandacht en outen ze zich niet graag naar de buitenwereld toe als Roma. De meesten weten vanuit hun geschiedenis dat zo’n outing een einde kan maken alles wat ze opgebouwd hebben.”

Uit de cijfers van de Eurobarometer blijkt dat, zeker in België, er meer tolerantie is tegenover lgbt’s en transgenders. Dat heeft volgens de analisten van de Europese Commissie vooral te maken met het feit dat die groepen de afgelopen jaren aandacht opgeëist hebben. Vaak door rolmodellen uit die gemeenschap. Denk bij ons aan Bo Van Spilbeeck. Roma hebben zulke rolmodellen inderdaad niet, stelt Geurts. 

Liefdesrelatie

Dat Roma niet erg geliefd zijn, blijkt ook uit een andere vraag die gesteld is in de Eurobarometer. Hoe comfortabel voelt u zich als een van uw kinderen een liefdesrelatie zou hebben met een van deze personen? Belgen blijken opvallend toleranter te zijn dan de gemiddelde Europeaan als het om Aziaten, zwarte personen, boeddhisten, christenen en personen van hetzelfde geslacht gaat. Moslims en joden liggen dan weer ietsje moeilijker.

Maar opnieuw zijn het de Roma die helemaal onderaan bengelen. 41 procent van de Belgen zegt het helemaal niet leuk te vinden, mocht een kind afkomen met een Romaman of -vrouw als partner. In de EU ligt dat percentage op 30 procent. Waarom Roma in ons land nog slechter gepercipieerd worden dan het Europese gemiddelde, weet ook Geurts niet. “Mogelijk heeft dat te maken met het verleggen van de focus door het beleid. Tot vijf jaar geleden ging veel aandacht naar de Roma. Nu vooral naar nieuwere migratiestromen, zoals die uit Syrië.”

Discriminatie op het werk

Nog opvallend in de Eurobarometer: de Belg lijkt er zich meer dan andere Europeanen van bewust dat bij sollicitaties de huidskleur van een kandidaat, zijn etnische origine, naam of het dragen van een hoofddoek in het nadeel kunnen spelen.

Volgens arbeidsmarktdeskundige Stijn Baert (UGent) heeft dat bewustzijn te maken met het feit dat discriminatie op het werk in ons land al jaren een duidelijk thema is. “Dat heeft voor een groot stuk te maken met het feit dat er in ons land, met name in Vlaanderen, al vele jaren een strekking is die heel bewust ongelijkheid propagandeert. Het Vlaams Belang, eerder het Vlaams Blok, zorgt ervoor dat dit thema aandacht krijgt.”