Direct naar artikelinhoud
Brexit

Britse premier Boris Johnson wil verkiezingen op 12 december, brexit wordt uitgesteld

Britse premier Boris Johnson wil verkiezingen op 12 december, brexit wordt uitgesteld
Beeld AFP

De Britse premier Boris Johnson wil dat er vervroegde parlementsverkiezingen komen op 12 december. Dat heeft hij zojuist aangekondigd. Johnson vraagt dat het parlement hem maandag de kans geeft verkiezingen uit te schrijven. Hij heeft daarvoor een tweederdemeerderheid in het Lagerhuis nodig. In de tussentijd wordt de brexit uitgesteld.

en

Volgens Johnson krijgt het parlement nu alle tijd die het nodig heeft om het brexitakkoord met de EU kritisch tegen het licht te houden, op voorwaarde dat ze akkoord gaan met nieuwe verkiezingen op 12 december. “Als ze echt meer tijd willen om dit uitstekende akkoord te besturen, dan kunnen ze dat krijgen - maar dan moeten ze instemmen met nieuwe verkiezingen op 12 december”, vertelde de Britse eerste minister aan de BBC.

Het Britse Parlement gaf deze week voor het eerst groen licht aan Johnsons brexitakkoord, maar stemde vervolgens tegen het voorstel van de regering om de verdere behandeling van die ‘Withdrawal Agreement Bill’ (WAB) snel af te ronden.

Het Britse Lagerhuis heeft vervroegde verkiezingen eerder verworpen. Oppositiepartij Labour wilde verkiezingen pas toestaan als er eerst zekerheid was dat de brexit zou worden uitgesteld. Volgens Johnson is dat nu het geval. De beslissing van de EU aangaande een nieuw uitstel voor de brexit-deadline wordt morgen verwacht. “Het ziet ernaar uit dat onze Europese vrienden positief gaan antwoorden op de vraag om uitstel, hoewel ik dat niet wilde. (...) Het is eerlijk gezegd tijd voor de oppositie om hun moed bij elkaar te rapen en zich aan het oordeel van onze collectieve baas te onderwerpen: de kiezer.”

‘Gevaarlijk en cynisch’

Maar wederom ziet de oppositie een gang naar de stembus niet zitten. Labour maakte donderdagavond bekend pas met nieuwe verkiezingen te zullen instemmen wanneer de mogelijkheid van een no deal-brexit “off the table” is. Groenen-leider Caroline Lucas noemde het voorstel om verkiezingen te houden zelfs “gevaarlijk en cynisch”. De regering-Johnson heeft aangekondigd in ‘staking’ te gaan als de oppositie verkiezingen blijft tegenhouden.

Het is geen geheim dat Johnson verkiezingen wil. Al weken bezoekt de premier scholen, ziekenhuizen en politieopleidingen om aan te tonen dat hij de brexit wil afronden zodat hij zijn tijd kan besteden aan zaken die het leven van de burgers direct raken. Volgens de Conservatief is dat de enige manier om uit de parlementaire impasse te geraken.

Johnson is ervan overtuigd dat hij verkiezingen kan winnen van Corbyn. Dat dacht Theresa May ook in het voorjaar van 2017, hetgeen een vreselijke misrekening bleek te zijn. Het voordeel van Johnson is dat hij, anders dan May, dol is op campagne voeren en veel beter is in het contact leggen met, en enthousiast maken van, kiezers.

Hij hoopt brexit-stemmers aan te trekken die zich verraden voelen door Labour. In Johnsons voordeel werkt het feit dat meer dan 400 van de 650 kiesdistricten voor de brexit heeft gestemd. Hij ligt een straatlengte voor in de peilingen, zelfs bij jonge kiezers. Tevens is hij in de rode hoofdstad Londen populairder dan zijn socialistische tegenstrever.

Twitter bericht wordt geladen...