© Vtm

VTM haalt pilootaflevering ‘Wat een Dag’ offline, “maar dat staat los van alle kritiek”

Striemende commentaar van tv-critici. En vooral bakken kritiek op het fragment waarin Pascal Braeckman de dood van zijn vriendin Marieke Vervoort in de schoot geworpen krijgt. Wat een dag, de nieuwe VTM-talkshow met gastheer Davy Parmentier (36), heeft zijn start compleet gemist. Twee dagen later zijn alle sporen naar de proefaflevering al uitgeveegd. Maar VTM blijft erin geloven. “Pas maandag begint de talkshow écht.”

dvg

Hoe een guerrilla-actie fout kan uitdraaien. Dinsdagavond liet VTM uit het niets Wat een Dag los op de wereld. De kakelverse talkshow met creatief directeur Davy Parmentier als gastheer zou pas volgende week uit de startblokken schieten. Maar met een onaangekondigde proefaflevering om kwart voor elf mikte VTM op het verrassingseffect. “Gewoon, omdat we er zin in hebben.”

Gisteren, zo’n anderhalve dag later, was het enthousiasme al een pak minder. Op Stievie, het online platform van VTM, bleek de eerste aflevering van Wat een Dag spoorloos verdwenen. En via digitale televisie kon het programma plots niet meer herbekeken worden. Op initiatief van de zender zelf.

De kritiek op de pilootaflevering zinderde op dat moment nog volop na. En die was niet mals. Het oordeel van tv-experts was ronduit vernietigend: te druk, te rommelig, te platvloers. “Een incoherent en weinig dwingend zootje”, schreven critici. Parmentiers debuut was dan ook geen schot in de roos. De tien nieuwsitems van de dag raasden in een rotvaart voorbij. Microfoons van gasten in de achtergrond bleven aanstaan. Boer Stéfan uit Boer zkt vrouw moest opdraven als deskundige toen het over Canadese politiek ging. En zat de gastheer zelve niet met zijn neus in de steekkaarten, dan jongleerde hij met seksuele grappen.

© Wat Een Dag

Toch staat het intrekken van de aflevering volgens VTM los van die negatieve commentaar. “Die proefaflevering zonden we uit bij wijze van test”, zegt woordvoerder Sara Vercauteren. “Daarom beslisten we nadien om ze niet meer aan te bieden. De echte afleveringen starten maandag. Nog even geduld.”

Wrange nasmaak

Geen vuiltje aan de lucht dus, dixit de zender. Maar toch wordt straks geschaafd aan de talkshow. “We starten volgende week met de ingesteldheid om dingen uit te proberen”, zegt Vercauteren. “Het voordeel van een dagelijks laatavondprogramma is dat je kan experimenteren en blijven experimenteren. Op alle vlakken.”

Hoe Parmentier en zijn team aan het format zullen sleutelen, is nog afwachten. Maar dat de toon van Wat een Dag ook volgens het publiek anders moet, is duidelijk. Vooral aan de manier waarop Parmentier omging met de euthanasie van sportvrouw Marieke Vervoort hielden veel kijkers een wrange nasmaak over. In het slot van de aflevering kreeg praatgast Pascal Braeckman, een goede vriend van Vervoort, het nieuws te horen en namen zijn emoties de bovenhand. Toch drong Parmentier drie keer aan bij Braeckman voor een reactie. Bovendien bestempelde de gastheer het levenseinde van Vervoort als “een project waar ze al een tijdje mee bezig was”. Choquerend, volgens twitterende VTM-kijkers. “Het droeve nieuws liep pas tijdens de opname binnen”, zegt Vercauteren. “Het zou vreemd geweest zijn om dat niet in de uitzending te brengen. Pascal heeft nadien ook toestemming gegeven om het fragment te gebruiken.”

Vanaf maandag kan Davy Parmentier de valse start proberen recht te trekken. Dat doet hij zonder concurrentie van buitenaf: op Eén en Vier liggen de talkshows van Danira Boukhriss Terkessidis en Gert Verhulst al in hun winterslaap.

Wat een Dag, van maandag tot en met donderdag rond 22.30u op VTM