© Tommy Maes

Stig Broeckx is eregast tijdens zestiende Kangoeloop: “Belangrijk dat leerlingen met een fris hoofd in de klas zitten”

Gemeentelijke basisschool De Kangoeroe in Dessel had dit jaar Stig Broeckx te gast tijdens de zestiende editie van de Kangoeloop, een tocht waarbij leerlingen 1,8 kilometer lopen. Ook was er een sponsortocht voor het revalidatiecentrum in Pelt.

Tommy Maes

Om meer lichaamsbeweging tijdens de schooluren te promoten organiseert GBS De Kangoeroe sinds 2004 de Kangoeloop, waarbij leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar worden uitgedaagd om een parcours van 1,8 kilometer te lopen. “Dat gebeurt stap voor stap”, zegt leerkracht en initiatiefnemer Stijn Van Gompel. “Van september tot november lopen we twee keer per week tijdens de middag met de kinderen die zich voor de Kangoeloop hebben opgegeven. Het begint met een combinatie van wandelen en lopen, maar na verloop van tijd lopen de deelnemers de route voluit. Dat gebeurt tijdens de slotloop waarbij we elke keer een bekende of lokale sporter uitnodigen.”

© Tommy Maes

Zo was dit jaar Stig Broeckx de eregast. Hij komt voor de tweede keer terug, want in 2013 was hij al een keer present. Op dat moment was hij net aan het doorbreken bij wielerploeg Lotto. In 2016 sloeg het noodlot toe, toen Stig zwaar ten val kwam in de Ronde van België. Hij lag een halfjaar in coma, maar ondertussen is hij nog volop bezig met zijn revalidatie. “De revalidatie loopt niet zo vlot als ik zou willen, maar ik maak wel nog altijd vorderingen”, zegt Stig Broeckx. “Zo heb ik opnieuw zelfstandig leren ademen en ik kan weer stappen. Onder begeleiding kan ik zelfs ook fietsen. Nu probeer ik wel meer van het leven te genieten.”

Hij komt ook met volle overtuiging supporteren voor de leerlingen die deelnemen aan de Kangoeloop. Nadat de leerlingen hun twee ronden van samen 1,8 kilometer hebben gelopen, deelt hij samen met de leerkrachten de loopdiploma’s en medailles uit. “Ik vind het heel belangrijk dat kinderen veel bewegen door sport en spel, want zo zit je nadien met een fris hoofd in de klas. Daarom is de Kangoeloop een uitstekend initiatief”, zegt hij. Stig zelf liep ook school in De Kangoeroe. “Ik ben hier in het eerste leerjaar begonnen. Het was trouwens de eerste gemengde klas, want voordien was De Kangoeroe een jongensschool. Ik heb daar nog mooie herinneringen aan.”

© Tommy Maes

Dit jaar was de Kangoeloop ook gekoppeld aan een sponsorloop waar alle leerlingen van de school aan deelnemen. Ze zamelden op die manier geld in voor het Revalidatie- en MS-centrum in Pelt, waar Stig nog revalideert. Hij is ook ambassadeur van het centrum. Bij de sponsortocht heeft de school een voorlopig bedrag van 2.462,35 euro bij elkaar gekregen. En door de verkoop van koffie en soep tikt dat bedrag nog aan. “Ik vind het fantastisch dat de leerlingen dit hebben gedaan. De mensen van het revalidatiecentrum zorgen voor een uitstekende begeleiding en zo kunnen ze nog meer mensen helpen”, zegt hij.

Leerlingen Zara (10) en Amelie (10) hebben de Kangoeloop tot een goed einde gebracht en maken zich nog klaar voor de sponsorloop. “We hebben net al twee ronden gelopen, maar willen zeker ook ons best doen tijdens de sponsorloop”, zeggen ze. “De start in september was eerst moeilijk, maar na verloop van tijd lukte het beter om de rondes volledig te lopen. En we hebben nadien ook meer energie in de klas. Het is ook heel leuk dat Stig Broeckx hier komt supporteren. Zijn doorzettingsvermogen geeft ons zeker inspiratie. Stig heeft hard gevochten en dan kunnen we ook vechten.”

© Tommy Maes

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER