Direct naar artikelinhoud
Charles Michel

N-VA kritisch voor Charles Michel: ‘Zou beter nu al opstappen’

Charles Michel in de Kamer.Beeld Stefaan Temmerman

Al de vierde keer op rij stuurt premier Charles Michel (MR) zijn kat naar het vragenuurtje in het federaal parlement. Volgens de oppositie zit zijn nakende job als Europees president hem in de weg. ‘Dit is cynisme ten top.’

Eén blik op de Twitter-account van premier Charles Michel (MR) en je ziet foto’s van het halve continent. De ‘president elect’ – zoals in zijn bio staat – is bezig met een Tour d’Europe. In de week van 7 oktober reisde hij achtereenvolgens naar Italië, Slovenië en Portugal om er telkens de regeringsleiders te ontmoeten. Een week later waren Finland, Letland en Estland aan de beurt. Vanaf 1 december wordt Michel Europees president, maar intussen dweilt hij wel de lidstaten af om meteen op goede voet aan zijn nieuwe job te kunnen beginnen.

Alleen, daardoor verwaarloost hij in eigen land zijn job als premier, zo vindt de oppositie. Donderdag stuurde hij voor de vierde keer op rij zijn kat naar het wekelijkse vragenuurtje in de het federaal parlement. Vooral N-VA en PVDA uitten felle kritiek in het halfrond. Groen en sp.a waren milder, maar gaan de kwestie wel nog aankaarten tijdens het overleg met de fractieleiders.

Europese tour

In tegenstelling tot de voorgaande weken had Michel zijn afwezigheid bovendien niet op voorhand aangekondigd. Vorige week moest hij bijvoorbeeld als Belgische premier present zijn op de Europese top over de brexit, de week voordien zat hij in Rome voor zijn ‘Europese tour’. Pas nadien gaf Michels woordvoerder aan dat hij naar een “coördinatievergadering over de brexit met Europese collega’s” moest. 

N-VA-fractieleider Peter De Roover neemt geen genoegen met die uitleg. “De premier moest maar één vraag beantwoorden. In principe nam dat maar een half uurtje tijd in beslag, daarna kon hij nog perfect naar die vergadering.” 

Europese tour
Beeld Tim Dirven

Hij ziet een andere reden voor de afwezigheid van de premier: die zou worden ondervraagd over het optreden van de politie in Catalonië eerder deze week. In 2017 was Michel een van de eersten om het Spaanse politiegeweld tijdens het Catalaanse referendum te veroordelen. Madrid nam dat standpunt ons allerminst in dank af.

Herman Van Rompuy

Volgens De Roover zit Michels toekomstige job als Europees president hem in de weg om zich nu opnieuw duidelijk uit te spreken. Hij moet zich noodgedwongen diplomatisch opstellen. “Als het inderdaad toch zo moeilijk blijkt om zijn huidige job en zijn toekomstige job te combineren, dan kan hij maar beter nu al het premierschap doorgeven.” 

Tot gisteren had Michel zich nog niet uitgesproken of hij sneller zou opkrassen. Nochtans, toen eind november 2009 Herman Van Rompuy (CD&V) Europees president werd benoemd, nam hij onmiddellijk ontslag als premier. Ook al startte zijn nieuwe job pas op 1 januari 2010.  

Michel heeft intussen wel al een bureau in het ‘Ei’, het prestigieuze gebouw in de Europese wijk in Brussel waar de president zetelt. Zijn woordvoerder en diplomatiek adviseur hebben daar al hun intrek genomen, maar zelf zit hij nog voornamelijk op de Wetstraat 16, waar hij als premier huist. Toch is hij zich al volop aan het werken in de Europese dossiers. De twee jobs vallen te combineren, valt te horen in zijn entourage. “De regering zit in lopende zaken en dan is toch enige terughoudendheid op zijn plaats.”

Fundament van democratie

“Lopende zaken of niet, de premier heeft nog altijd de verantwoordelijkheid om het parlement te woord te staan. Dat is het fundament van democratie”, zegt professor politicologie Carl Devos (UGent). “Dat hij de indruk geeft dat niet meer te willen doen is cynisme ten top.”

Onzin, vindt Michel. “Er waren geen nieuwe elementen in het dossier, ons standpunt was vorige week al duidelijk gemaakt”, zegt zijn woordvoerder Barend Leyts. Bovendien was de premier de dag voordien wel degelijk twee uur lang verschenen in een commissie in het parlement, waar hij ook ondervraagd werd over Catalonië. “Zeggen dat de premier al vier weken lang niet in het parlement is geweest, is een leugen. Het is dus niet dat hij niet ter beschikking staat van het parlement.”