Direct naar artikelinhoud
PolitiekUpdate

Charles Michel wil begin november afscheid nemen van de federale regering

Premier Charles Michel.Beeld AFP

Premier Charles Michel wil begin november aftreden als eerste minister. Hij wil zich voorbereiden op zijn functie als voorzitter van de Europese Raad, die hij vanaf 1 december bekleedt. In de wandelgangen circuleert de naam van Sophie Wilmès, die nu minister van Begroting is, als mogelijke opvolger.

en

Michel heeft die wens al enkele dagen geleden geuit aan de vicepremiers in zijn regering, klinkt het in een verklaring. 

Michel lag de laatste dagen onder vuur. Onder meer N-VA uitte kritiek omdat de premier al vier weken op rij verstek laat gaan voor het vragenuurtje in de Kamer. Volgens de oppositie zit zijn nakende job als Europees president hem in de weg. N-VA zei gisteren nog dat Michel beter meteen zou opstappen. Die laatste lijkt dat signaal nu te hebben gehoord.

De zoektocht naar een vervanger is intussen begonnen. “Vaststellend dat er op dit moment nog geen enkel proces voor de vorming van een federale regering is begonnen, is hij (Michel, red.) begin deze week ook begonnen met consultaties rond de modaliteiten van zijn vervanging in lopende zaken. De premier zal erover waken dat er een vloeiende en verantwoorde overgang is, in het belang van de burgers en de staat.”

Wie hem opvolgt is nog niet bekend. De voorbije maanden circuleerden verschillende namen, zoals die van vicepremiers Alexander De Croo (Open Vld) en Koen Geens (CD&V). Ook Michels partijgenote en huidig minister van Begroting Sophie Wilmès wordt genoemd als interim-premier. Vooral die laatste lijkt een grote kanshebber. De MR is in de feiten nog altijd de grootste partij van de huidige coalitie (die wel amper 38 van de 150 zetels in het parlement heeft) en zou de post van premier dus claimen.

Begrotingsminister Sophie Wilmès wordt getipt als opvolger van Michel.Beeld Photo News

Ten laatste 1 november vertrekt overigens ook minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders (MR) naar Europa, om Europees Commissaris te worden. Wie zijn bevoegdheden overneemt, is nog niet geweten. Haalt Wilmès het, dan is de MR wel bijzonder goed bedeeld qua topfuncties: de partij krijgt met Michel en Reynders sowieso twee topfuncties, en dan zou ook nog eens de premier mogen leveren, zij het tijdelijk.

 Bij CD&V en Open Vld reageert men voorlopig niet op de speculaties rond de opvolging van Michel.