Antwerp wil fans levenslang uit het stadion kunnen weren

Antwerp legde in 2016 maar liefst 101 supporters een stadionverbod op, een grote stijging in vergelijking met twee jaar eerder. Antwerp volgt daarmee Standard op de voet, dat de ranglijst aanvoert met 108 stadionverboden. De clubleiding is het supportersgeweld grondig beu en wil bepaalde fans een levenslang verbod kunnen opleggen om de Bosuil te betreden.

JoRo

“Geweld in een stadion hoorde er vroeger misschien bij, maar wij willen daar komaf mee maken”, zegt Yorick Toreele van Royal Antwerp FC. Supporters riskeren nu een maximaal stadionverbod van vijf jaar maar de oudste club van het land wil strenger kunnen optreden. “We denken aan Engeland, waar je levenslang uit een stadion kan worden geweerd”, zegt Toreele. De club wil daarvoor het debat aangaan met de politiek en politie.

Antwerp op plaats 2 in lijst van aantal stadionverboden

© TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Nooit waren er meer voetbalsupporters met een stadionverbod in België dan medio 2016: 886. In 2014 waren het er nog 600. Opvallend: Standard voert de ranglijst aan met 108 supporters die veroordeeld werden, Antwerp prijkt op plaats twee met 101.

Afgelopen weekend werd de Waalse derby tussen Charleroi en Standard stilgelegd nadat supporters van beide ploegen projectielen op het veld hadden gegooid. Het was al de vijfde keer dit seizoen dat er dergelijke incidenten waren met supporters van Standard. Dat er een fundamenteel probleem is met de Luikse supporterskern, vertaalt zich nu ook in cijfers die de Waalse krant La Dernière Heure kon inkijken. Het aantal stadionverboden voor fans van Standard is liefst vervijfvoudigd tegenover 2014. Toen waren het er nog 35, vorig jaar 71 en nu 108.

De Rouches hebben meer dan dubbel zoveel stadionverboden als Charleroi (51), dat vierde is in het klassement. Vorig seizoen voerde Club Brugge de ranglijst nog aan, maar de Bruggelingen werden ook door Antwerp uit 1B voorbijgestoken. Dat is onder meer te wijten aan de rellen na Antwerp-Eupen eind vorig seizoen. Het aantal stadionverboden bij Anderlecht zal ook nog oplopen gezien de veroordelingen door de Brugse rechtbank naar aanleiding van ongeregeldheden in Brugge (2013) en tegen Oostende (2014).

Enige voorzichtigheid bij de interpretatie van de cijfers is wel geboden. De ordediensten en veiligheidsmensen van clubs slagen er steeds beter in om supporters te identificeren, onder meer dankzij camera’s in de stadions.