Direct naar artikelinhoud
ContainerdramaUpdate

Waren slachtoffers Essex wel allemaal Chinees? Mogelijk Vietnamese vrouw (26) bij slachtoffers

De Vietnamese Pham Thi Tra My stuurde een reeks verontrustende berichten naar haar moeder.Beeld Human Rights Space

Een van de 39 mensen die woensdag dood teruggevonden werden in een vrachtwagencontainer in Essex, is mogelijk een 26-jarige vrouw uit Vietnam. Dat zegt een mensenrechtenactivist op basis van een reeks berichten die de jonge vrouw naar haar moeder gestuurd heeft. De Britse politie had eerder laten weten dat alle slachtoffers Chinezen waren. Intussen is in het Verenigd Koninkrijk een vierde verdachte opgepakt in de zaak.

, en

De speurders zeiden eerder dat de 39 slachtoffers Chinezen zijn, 31 mannen en 8 vrouwen. De Chinese ambassade in Groot-Brittannië liet vrijdag echter weten dat niet te kunnen bevestigen.

Een reeks onheilspellende berichten die de 26-jarige Pham Thi Tra My naar haar moeder stuurde, doet de familie nu vrezen dat de Vietnamese vrouw bij de slachtoffers is. Een medewerker van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Space verspreidde een screenshot van de berichten. 

Woensdag om 4.28 uur (dinsdag om 23.28 uur Belgische tijd) liet de vrouw aan haar moeder weten: ‘Het spijt me, mama. Mijn weg naar het buitenland lukt niet. Mama, ik houd zoveel van je! Ik ben aan het sterven omdat ik niet kan ademen. Ik ben van Nghen, Can Loc, Ha Tinh, Vietnam. Het spijt me, mama.’

Waren slachtoffers Essex wel allemaal Chinees? Mogelijk Vietnamese vrouw (26) bij slachtoffers
Beeld rv

“Een contact binnen de familie zei me dat Pham Thi Tra My naar China ging en via Frankrijk naar Engeland wou reizen”, zegt mensenrechtenactiviste Hoa Nghiem. “Volgens onze contacten zouden er mogelijk meer Vietnamezen in de vrachtwagen gezeten hebben.”

Met haar laatste zin maakt de vrouw duidelijk wat haar afkomst is en waar ze begraven wil worden, zegt Mimi Vu, expert op het vlak van Vietnamese mensenhandel richting Europa. “Het is belangrijk om het lichaam te laten terugkeren naar de geboorteplaats.” De expert merkt op dat Vietnamese migranten soms een vals Chinees paspoort krijgen, wat tot verwarring kan leiden.

De Vietnamese ambassade in Londen heeft intussen haar medewerking verleend om het mogelijk Vietnamese slachtoffer te identificeren.

Arrestaties

De Britse politie heeft vandaag nog drie mensen gearresteerd in het onderzoek naar de koelcontainer die woensdag werd aangetroffen in Essex. Een man en vrouw, allebei 38 en uit Warrington, werden opgepakt bij huiszoekingen tijdens de nacht in Cheshire, in het noorden van Engeland. Vanavond werd nog een vierde verdachte gearresteerd op de luchthaven London Stansted: een 48-jarige man uit Noord-Ierland. De drie worden verdacht van doodslag en samenspannen met mensensmokkelaars. 

Speurders ondervragen ook nog altijd de 25-jarige chauffeur van de trekker die de koelcontainer oppikte in de haven van Purfleet. De man uit Noord-Ierland wordt verdacht van moord en blijft in de cel.

Intussen is begonnen met het overbrengen van de lichamen naar een naburig ziekenhuis, waar vrijdag nog de eerste autopsies zullen plaatsvinden. Volgens de politie zal “de formele identificatie een lang en cruciaal onderdeel zijn van het onderzoek.”

(Dit bericht wordt aangevuld met de laatste ontwikkelingen)

Arrestaties
Beeld AFP