Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Toekenning woonkredieten strenger vanaf januari: meer dan 90 procent van waarde lenen niet meer mogelijk

De Nationale Bank van België (NBB) bepaalt voor de eerste keer hoeveel u zal kunnen lenen bij de aankoop van een huis of appartement. Vanaf januari zullen kopers maximaal 90 procent van de aankoopwaarde van de woning kunnen lenen. Voor startende kopers worden wel soepelere maatregelen voorzien.

27 reacties

  • Stefan Mertens

    5 jaar geleden
    Dikke onzin, alle studies tonen aan dat terugbetalingscapaciteit sterk gestegen is de laatste jaren. Maar nu de staat de woonbonus heeft opgeblazen zijn de banken kwaad en willen ze eens hun spierballen laten rollen en tonen wat ze nog waard zijn.
  • Maria Arens

    5 jaar geleden
    Banken beschermen enkel zichzelf en niet hun klanten, een huis afbetalen door verhuurprijs???? Dat is echt niet mogelijk.
  • Pieter Verhulst

    5 jaar geleden
    Logisch toch. Vroeger mocht je terugbetaling ook max 1 op 3 van je gezamenlijk inkomen zijn. Als dan iemand zijn job verloor, kon de schuld nog afbetaald worden door de ander. Vroeger leende men ook maar de helft. Toegegeven dat was dan 50000 euro aan 7 pct. Daar kan je nu 125000 voor lenen. Dus lijkt het me logisch dat je meer dan 10pct zelf moet betalen.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Door het goedkoop geld is de huizenmarkt al volledig ontspoord. Als je aan meer dan 100% kan lenen - kon tot 125% - dan kan je zonder eigen geld een huurwoning kopen en ze laten afbetalen door een huurder. Dat leidt tot opdrijven van de huizenprijzen - tot 70% in enkele jaren in sommige steden - en hoge huren. En een ontkoppeling van de prijs voor het wonen en het inkomen. Tot de bubbel in elkaar klapt. Wanneer de grens bereikt is en kopers afhaken.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    In januari 1975 steeg de inflatie in België naar 15,68%. Later begin de jaren 80 naar nog eens meer dan 10%. Dat was toen de crisis van 1974-1983. Wie toen leende aan een hoge intrest leende toen eigenlijk goedkoper dan nu, rudy bryssinck. Bovendien stortten de huizenprijzen toen met de helft in. Waardoor een huis kopen ook nog eens spotgoedkoop werd. Voor 60.000 € kon je toen een mooi herenhuis kopen in het centrum van Gent. De verwarming was ook onbetaalbaar. Nu betaal je die 1 miljoen €.