© RR

Antwerps hotel en flatgebouw spuit gezonde boslucht door ventilatiesysteem: “Even gezond als kamperen in het bos”

Door gezonde bacteriën te spuiten in het ventilatiesysteem van het gebouw, maken ze zich bij Yust sterk dat ze voortaan te allen tijde optimale luchtkwaliteit kunnen garanderen. Het Antwerpse hotel- en appartementencomplex is naar eigen zeggen het eerste residentiële pand in Europa dat op die manier werkt.

Greg Van Roosbroeck

Terwijl een doorsnee ventilatiesysteem alleen de buitenlucht filtert voor ze in het gebouw komt, voegt bedenker TakeAir daar een verzameling gezonde bacteriën aan toe. Die haalt het Gentse bedrijf uit een bioreactor in zijn laboratorium om ze in een soort infuuszak op het dak van het hotel- en appartementencomplex in de Coveliersstraat, vlakbij Brouwerij De Koninck, te steken.

© RR

De gezonde bacteriën van TakeAir vullen de ruimte van Yust. Gevolg: de ongezonde bacteriën hebben minder plaats om zich te vermenigvuldigen en de luchtkwaliteit gaat erop vooruit. Om een blijvende kwaliteit te garanderen, moet de lading gunstige organismen wel elke drie maanden vernieuwd worden.

Het bedrijf installeerde het systeem eerder al in een aantal werk- en kantoorruimtes, maar nog nooit in een residentieel gebouw. “Het complex van Yust is het eerste private gebouw in Europa dat de luchtkwaliteit op die manier optimaliseert”, zegt Jo Pannecoucke, CEO van TakeAir.

Zwarte Woud

© RR

Voor u koers zet naar Yust om een frisse neus te halen: het resultaat ziet of ruikt u niet, maar het ventilatiesysteem heeft wel een effect op uw algemeen welzijn. Om dat te staven werkt TakeAir samen met verschillende universiteiten. “Bovendien monitoren we de luchtkwaliteit in Baden-Baden, een dorpje in het Zwarte Woud in Duitsland. Die resultaten vergelijken we dan met de luchtkwaliteit van Yust. Daaruit blijkt dat een nacht op hotel gaan net zo gezond wordt als kamperen in een bos.”

De CEO van TakeAir heeft wel meer soortgelijke projecten hangen in Antwerpen. “We zijn nog in volle onderhandelingsfase, maar we gaan meer publieke ruimtes voorzien van ons systeem. Veel mensen denken dat alleen de buitenlucht kwalitatief minder is. Maar ook de binnenlucht verdient een upgrade. Zeker als je, zoals in Antwerpen, met een Antwerpse Ring en een haven te maken hebt. Bovendien staat de Antwerpenaar meer dan de gemiddelde Vlaming open voor nieuwe dingen en willen ze als geen ander actief mee zoeken naar oplossingen om de luchtkwaliteit te verbeteren.”

Antwerps voorbeeld

Yust opende zijn complex in maart dit jaar recht tegenover het gebouw van brouwerij De Koninck. Het hotel- en appartementencomplex noemt zichzelf een flexible housing concept en biedt niet alleen korte verblijven aan, maar ook privékamers, een hostel en lofts. Er is ook een restaurant en je kunt er terecht voor workshops en events. In 2021 moeten er ook in Luik en Brussel gelijkaardige complexen opengaan.

www.yust.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER