© Dirk Kerstens

Nieuwe toegangsgebouw van Rubenshuis aan Hopland wordt 23 meter hoog

Het Rubenshuis krijgt over enkele jaren, na een grondige renovatie, een nieuwe toegang en een nieuwe belevingscentrum. Het stadsbestuur keurde vrijdag het schetsontwerp goed voor deze nieuwbouw aan Hopland, die wel 23 meter hoog zal worden.

joro

De toegang van het Rubenshuis is al jaar en dag gevestigd aan de Wapper. Daar komt binnen afzienbare tijd verandering in, wanneer de nieuwbouw aan Hopland in gebruik wordt genomen. Op de plek waar het nieuwe gebouw komt staat nu nog een blinde muur, waarachter de tuin van de voormalige woning van de Antwerpse kunstschilder verstopt ligt.

Het schetsontwerp van bureau Robbrecht en Daem architecten toont een gebouw dat ongeveer zo hoog wordt als de vier tot vijf verdiepingen hoge aanpalende gebouwen. Zowel hedendaagse bezoekersfaciliteiten als een Rubens-belevingscentrum, de leeszaal en bibliotheek van het onderzoekscentrum en kantoren zullen er een onderkomen krijgen. De stad benadrukt dat het hele bouwproces zal gebeuren met veel respect voor het historisch erfgoed op de site.

De definitieve plannen van de nieuwbouw worden in de loop van 2020 voorgesteld. De realisatie ervan start in 2022 en zou in 2024 voltooid zijn. Het glazen paviljoen, dat eind jaren 1990 aan de Wapper werd neergepoot als bezoekerscentrum, zal dan verdwijnen.

© Robbrecht en Daem architecten

© Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER