Direct naar artikelinhoud
Bewakingssector

Bewakingsagenten houden deze herfstvakantie geen acties op luchthavens

Bewakingsagenten houden deze herfstvakantie geen acties op luchthavens
Beeld Photo News

Wie deze herfstvakantie het vliegtuig neemt naar zonniger oorden, hoeft niet te vrezen voor hinder door acties van de bewakingsagenten op de luchthaven. Vakbonden en werkgevers uit de sector hebben een ontwerp van sociaal akkoord bereikt. Dat werd vernomen bij de vakbonden.

en

Overleg over de loon- en arbeidsvoorwaarden in de sector zaten in het slop. De bonden dreigden daarom met acties van de bewakingsagenten, mogelijk op de luchthavens. Dat zou de uittocht van heel wat vakantiegangers bemoeilijken.

Maar bonden en werkgevers hebben vrijdag dus een ontwerp van sociaal akkoord bereikt. In afwachting van de definitieve goedkeuring is de stakingsaanzegging ingetrokken en zijn acties opgeschort. Met andere woorden: geen risico op stakingen op de luchthavens deze herfstvakantie.

Het ontwerpakkoord voorziet onder meer in meer koopkracht voor de werknemers en hogere premies, aldus Koenraad Maertens van de socialistische vakbond. Dat waren de belangrijkste pijnpunten.

Steve Rosseel van de christelijke vakbond bevestigt. In 2019 is een ecocheque voorzien van 200 euro, in 2020 volgt een verhoging met 1,1 procent van de effectieve lonen. De premies voor zaterdag- en zondagswerk en werk op feestdagen worden voortaan op het effectieve loon berekend. De premies voor zaterdag- en zondagswerk gaan bovendien omhoog met 3 procent. Oudere werknemers hebben dan weer recht op een extra vrij weekend en een extra dag verlof.

Het ontwerpakkoord wordt de komende dagen voorgelegd aan de achterban. Op 7 november komt het paritair comité bijeen om het definitief goed te keuren.