Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Marsrobot Curiosity maakt een selfie (en dat was moeilijker dan je zou denken)

Marsrobot Curiosity maakt een selfie (en dat was moeilijker dan je zou denken)
Beeld NASA/JPL-Caltech/MSSS

Een nieuwe selfie van van de Marsrobot Curiosity is adembenemend, maar vooral belangrijk voor de Marsmissie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het beeld werd samengesteld uit 57 foto’s, die Curiosity nam met een camera aan het uiteinde van zijn robotarm.

De 57 foto’s werden nauwkeurig samengeplakt om 1 beeld te vormen, dat een belangrijk moment markeert voor de robot. Het is de eerste keer dat Curiosity een scheikundig experiment heeft uitgevoerd in de regio Glen Etive.

Op de voorgrond, links van de robot, zijn twee kleine gaten te zien - ‘Glen Etive 1’ en ‘Glen Etive 2’ - die de Marsrover geboord heeft. Curiosity kan de chemische samenstelling van het gesteente analyseren door het te verpulveren met zijn boor en vervolgens de stalen te droppen in een draagbaar laboratorium in zijn ‘buik’.

Het experiment vond plaats op 24 september, de foto dateert van 11 oktober. 

Het beeld laat ook zien waar de Curiosity vandaan komt. Ongeveer 300 meter achter de robot ligt Vera Rubin Ridge, waar Curiosity bijna een jaar geleden vertrok. Nog verder ligt de Gale Crater die het toestel lange tijd onderzocht heeft.

Het experiment kan belangrijke informatie opleveren over de vraag of er miljarden jaren geleden leven bestond op de rode planeet.