zaterdag 26 oktober 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Buitenland

Vermoedelijk slachtoffer stuurde nog bericht vanuit dodentrailer

“Ik ben stervende. Ik kan niet meer ademen”

Werden de 39 transmigranten die stierven in de frigotrailer opgepikt in ons land? Speurders houden er rekening mee. De truck zou halt gehouden hebben in Calais, Duinkerke, Veurne en Kortrijk, alvorens in Zeebrugge op een boot naar Engeland gezet te worden. Een broer van een mogelijk slachtoffer, een meisje uit Vietnam, getuigde aan de BBC dat zijn zus hem nog gebeld had, de ochtend voor het drama.

Als de getuigenissen vanuit Vietnam kloppen, dan zijn de 39 slachtoffers die de dood vonden in een koeltrailer zeker niet allemaal afkomstig uit China. De BBC meldde vrijdag dat ze gecontacteerd werden door zes Vietnamese families. Zij missen elk een familielid van wie ze weten dat die via “een organisatie” in Engeland probeerden te raken, “op zoek naar een beter leven”.

Laatste sms’je

Een van de mogelijke slachtoffers zou Pham Thi Tra My zijn, een 26-jarig meisje uit Can Loc in Vietnam dat op 3 oktober thuis vertrokken was. Twee uur voor het schip met de koelcontainer in Engeland aanmeerde, stuurde ze nog een bericht naar haar mama. “Het spijt me zo, mama en papa”, schreef ze. “Mijn trip naar een vreemd land is mislukt. Ik ben stervende. Ik kan niet meer ademen. Ik hou veel van jullie. Mama, papa. Het spijt me moeder.” Het was haar laatste bericht. Ondanks herhaalde pogingen kon de moeder haar dochter niet meer bereiken.

Uit het bericht van Pham Thi Tra My kan worden opgemaakt dat de slachtoffers op volle zee waren toen de lucht in de container opraakte. Wellicht zijn de slachtoffers dus gestikt en niet door de koude omgekomen, zoals eerst werd aangenomen. Volgens haar familie betaalde Pham Thi Tra My 30.000 pond (ruim 34.000 euro) voor de overtocht die haar fataal werd.

Ook twee andere Vietnamezen, een man van 26 en een meisje van 19, zouden onder de slachtoffers zijn. De broer van die laatste getuigde aan de BBC dat zijn zus hem nog gebeld had de ochtend voor de afvaart. Het meisje vertelde aan de telefoon dat ze in België was en wachtte op de truck die hen zou oppikken. Ze zei dat ze haar gsm zou afzetten om niet “gedetecteerd” te worden. Ook van haar is sindsdien niets meer vernomen. De broer beweert nog dat een van de smokkelaars de dag na het drama het betaalde geld voor de overtocht teruggebracht heeft.

Al vier arrestaties

Het federaal parket wil niks kwijt over eventuele vorderingen in het Belgische luik van onderzoek, behalve dan dat er nog geen aanhoudingen gebeurd zijn. In Warrington, in het noorden van Engeland, is het Britse gerecht vrijdag binnengevallen bij Johanna Maher (38) en haar man Thomas (38). Zij zouden de vorige eigenaars zijn van de aanhangwagen waarop de container stond. Ze werden allebei opgepakt. Al zeggen ze zelf geheel onschuldig te zijn.

De politie arresteerde ook nog een derde persoon, een 48-jarige man uit Noord-Ierland. In totaal zijn nu al vier mensen gearresteerd op verdenking van moord en mensenhandel. Toen de lichamen ontdekt werden, arresteerde de politie al de 25-jarige Noord-Ierse bestuurder Mo Robinson, die de container oppikte in Engeland.

De Vietnamese Pham Thi Tra My stuurde vanuit de container een laatste hartverscheurend sms’je naar haar moeder. Uit de tekst kan opgemaakt worden dat de slachtoffers stierven door verstikking, niet door de kou. Reuters/Rtr

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws