Brandpreventieadviseur Frank Samson: “’s Nachts merk je rook niet op. Zelfs de hond ruikt het niet.”
Volledig scherm
PREMIUM
Brandpreventieadviseur Frank Samson: “’s Nachts merk je rook niet op. Zelfs de hond ruikt het niet.” © Steven Richardson

Rookmelders zijn verplicht vanaf 2020: “Wie denkt dat hij het bij een brand wel kan redden zonder, is niet goed wijs”

Vanaf januari moet iedereen verplicht minstens één rookmelder per verdieping in zijn woning hangen. Die toestellen zien er bijna allemaal hetzelfde uit, maar toch zijn er grote verschillen. Brand­preventieadviseur Frank Samson (Brandweerzone Centrum) legt uit waarop je moet letten bij aankoop, hij beoordeelt zes rookmelders en geeft tips over de juiste plek in huis.

18 reacties

  • Louis Dedenker

    4 jaar geleden
    Dit is op schepen al jaren verplicht, en ik kan jullie verzekeren, al twee keer geluk gehad dat ze afgingen en zo een zware brand kon worden vermeden, en het is wel de bedoeling dat je de melder ook test, is aan boord verplicht en wordt genoteerd. Ik begrijp dan ook die dwaze commentaar niet.
  • Smets Andreas

    4 jaar geleden
    het is alleen een kwestie van weg kunnen of weggedragen worden
  • Alex Terieure

    4 jaar geleden
    @Ingrid, de rookmelder dient alleen om je uit je slaap te halen bij brand zodat je jezelf en je familie kunt redden. Al de rest is verzekerd, ook al ben je niet thuis. Een ladder kun je desnoods kopen, zo duur is dit nu ook weer niet hé, zoals de melder zelf trouwens.
  • Ingrid Vantroostenberghe

    4 jaar geleden
    En moeten we steeds ergens een ladder gaan lenen bij iemand als alarm afgaat of batterij moet vervangen worden ? Als je afwezig bent en er is brand zal een rookmelder niks veranderen. Afbranden doet de woning toch. Ik heb brandverzekering betaal al jaren voor lucht dus moeten ze het dan maar via de verzekering doen.
  • Gerd Peeters

    5 jaar geleden
    Wij hebben er drie in huis hangen en die gaan niet zomaar af, Jan De Vos, je moet er wel goede hebben en geen goedkope brol hè Jan?