"Liever niet zo snuggere zakenman als president dan oerconservatieve Republikein"

Voormalig Amerikaans ambassadeur in België Howard Gutman mag dan wel geen fan zijn van toekomstig president Donald Trump, schrik voor zijn beleid heeft hij niet. Dat zegt hij in "Terzake". "Ik heb liever een niet zo snuggere zakenman dan een oerconservatieve Republikein."

Morgen is het exact één maand geleden dat Donald Trump werd verkozen als nieuwe president van de Verenigde Staten, ofwel de Verdeelde Staten, zoals Time Magazine het vandaag verwoordde.

"Ik voel mij nog goed in mijn land", zegt Gutman in "Terzake". "Mijn vrouw is in paniek, maar ik kijk heel geboeid toe. Ik ben steeds verrast, soms aangenaam en soms minder aangenaam. Het goede nieuws is dat Trump ofwel niet zo slim is ofwel net heel slim. Het is geen ideoloog."

Volgens Gutman zullen het vooral de mensen rondom Trump zijn die het beleid zullen bepalen. "Trump beloofde dat hij op dag één het akkoord met Iran zou opblazen. Zijn nieuwe minister van Defensie Mad Dog Mattis vindt dat net een goed akkoord. Als hij dat zegt, zal Trump wel volgen. Hetzelfde met de klimaatopwarming, waarvan Trump zei dat het de schuld is van de Chinezen. Volgens Mattis is het juist de derde grootste bedreiging voor de VS. De nieuwe president heeft het voor bepaalde mensen. Als zij weten waar ze het over hebben, zal hij luisteren."

"Natuurlijk zegt Trump vreselijke dingen, maar wat voor mij telt is de richting die het land uitgaat", zegt Gutman. "Als een echte Republikein was verkozen, zoals Ted Cruz, zou het klimaat en het akkoord met Iran naar de prullenbak gegaan zijn."

De kans dat Trump aangeklaagd zal worden, is volgens de voormalige ambassadeur wel vrij groot. "Hij had nooit gedacht dat hij president zou worden, dus er zullen in het verleden wel problemen zijn geweest met belastingen en belangenconflicten. Al hoop ik dat hij niet wordt aangeklaagd, want dan zitten we met Mike Pence opgescheept (de vicepresident, nvdr.). Als België denkt dat er een probleem is met Trump, wacht dan maar tot je het beleid van Pence hebt gezien."

Herbekijk het volledige gesprek

Meest gelezen