Direct naar artikelinhoud
Politiek

Sophie Wilmès (MR) wordt nieuwe premier

Sophie Wilmès.Beeld BELGA

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) volgt Charles Michel op als premier van de regering in lopende zaken. Ze wordt de eerste vrouwelijke premier van België.

en

De keuze voor Wilmès is een van de beslissingen die het kernkabinet, de bijeenkomst van de belangrijkste ministers van de federale regering, vandaag heeft genomen.

De laatste maanden circuleerde de naam van Sophie Wilmès wel vaker. In de huidige ontslagnemende coalitie van Open Vld, MR en CD&V is de blauwe familie de grootste, en de MR is daarin de grootste fractie. De keuze voor een MR-kopstuk past dus binnen de rekenkundige logica. De voorbije maanden circuleerden verschillende namen, zoals die van vicepremiers Alexander De Croo (Open Vld) en Koen Geens (CD&V).

Waarom vertrekt Michel? Niet zomaar

Charles Michel (MR) vertrekt dan toch vroeger dan gepland uit ‘de 16', de ambtswoning van de eerste minister. Officieel omdat hij zich wil voorbereiden op zijn nieuwe functie als voorzitter van de Europese Raad. Officieus omdat hij het beu was voortdurend onder vuur te liggen in de Wetstraat, waar hij sowieso niet veel meer te zeggen had.

Zijn opvolger Sophie Wilmès staat voor een ondankbare taak.

Premier Charles Michel had eerder laten weten begin november af te treden als eerste minister. Hij wil zich voorbereiden op zijn functie als voorzitter van de Europese Raad, die hij vanaf 1 december bekleedt. Michel lag de afgelopen week onder vuur. Onder meer N-VA uitte kritiek omdat de premier al vier weken op rij verstek laat gaan voor het vragenuurtje in de Kamer. Volgens de oppositie zat zijn nakende job als Europees president hem in de weg. Daar is nu een oplossing voor gevonden.

MR-Kamerfractieleider David Clarinval (MR) zal Sophie Wilmès vervangen als minister van Begroting, Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid in de regering van lopende zaken. De MR zal ook de opvolger van Didier Reynders leveren wanneer de minister van Buitenlandse Zaken en Defensie naar de Europese Commissie trekt en er op dat moment nog geen nieuwe regering zou gevormd zijn. In dat scenario zou CD&V-vicepremier Koen Geens wel Europese Zaken op zich nemen.

Wilmès zette haar eerste politieke stappen toen ze verkozen werd als schepen in Sint-Genesius-Rode. Later werd ze verkozen voor de Provincieraad, vervolgens de Kamer van Volksvertegenwoordigers en als voorzitter van de van de MR in de Brusselse periferie. In 2015 vervoegde ze de federale regering, waar ze Minister van Begroting is.

Waarom vertrekt Michel? Niet zomaar
Beeld BELGA