Beierse minister van Binnenlandse Zaken wil leger inzetten bij terroristische dreiging

© REUTERS

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann wil dat de politie in Duitsland beroep kan doen op het leger bij terroristische dreiging. Dat zegt hij in Welt am Sonntag.

In extreme situaties is het onbegrijpelijk dat goed opgeleide soldaten niet worden ingezet, terwijl ze wel beschikbaar zijn. In de meeste Europese landen is dit vanzelfsprekend, zegt de CSU-politicus. Ondertussen is na de schietpartij in München van vrijdag het politieke debat van start gegaan over wapenbezit en de begeleiding van psychische patiënten.

‘Leger moet gebruikt kunnen worden op burgers te beschermen’

“De mensen hebben het recht op veiligheid”, aldus Hermann, die stelt dat de historisch geïnspireerde terughoudendheid van de regering om het leger in te zetten achterhaald is. “We leven niet meer in de Weirmarrepubliek (de periode tussen 1918 en 1933, red.). We leven in een absoluut stabiele democratie.”

Volgens Hermann moet de politie de bovenhand houden. “Maar het leger moet, uiteraard onder leiding van de deelstaten, die verantwoordelijk zijn voor de binnenlandse veiligheid, ook in eigen land kunnen gebruikt worden om de burgers te beschermen”, zei Hermann. Het interview met de minister werd gevoerd nog voor de schietpartij in München van vrijdag waarbij tien doden vielen, maar past wel in het politieke debat rond wapenbezit en werking van de politie die volgde op de schietpartij.

‘Psychisch instabiele mensen observeren’

Vorige week verwondde een 17-jarige Afghaanse vluchteling die werd aangespoord door propaganda van terreurgroep Islamitische Staat bovendien vijf mensen in een trein in Beieren. De dader van de schietpartij van vrijdag, die zichzelf om het leven bracht, was een 18-jarige Duitser van Iraanse afkomst die mentale problemen zou hebben gehad en mogelijk werd gepest.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Mazière verklaarde aan ARD dat de manier van werken van de politie nogmaals onder de loep genomen zal moeten worden, en vroeg zich in Bild am Sonntag af hoe de dader aan zijn wapen kwam. “We moeten met grote zorg onderzoeken of we de wet moeten aanpassen”, verklaarde hij.

“We moeten er alles aan doen om de toegang tot dodelijke wapens te begrenzen en streng te controleren” zei ook vicekanselier Sigmar Gabriel aan de kranten van Funke Mediengruppen. Hij stelt ook dat de staat en de maatschappij “psychisch instabiele mensen moeten observeren en moeten ingrijpen indien nodig, zeker in het geval van jongeren”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content