Direct naar artikelinhoud
CulinairRecept

Lekker en gezond: geroosterde pompoensoep

Lekker en gezond: geroosterde pompoensoep
Beeld Hannes Vandenbroucke

Het roosterseizoen is weer in volle gang. Al is de kans groot dat je het niet volledig volgens de regels van de kunst doet. Met deze eenvoudige tips krijg je keer op keer perfect geroosterde groenten. 

Groenten roosteren is een makkelijke manier om iets lekkers en gezonds op tafel te ­zetten. Meng ze door een simpele pasta, ­serveer met couscous en gebakken halloumi, of blend ze samen met bouillon tot een intense soep. Laat het fornuis en de soepketel eens voor wat ze zijn en rooster je soepgroenten in de oven goudbruin. Het maakt ze zoeter en de gekaramelliseerde randjes geven het geheel een extra vleugje umami.

Groenten roosteren is in se eenvoudig, zolang je maar enkele essentiële stappen toepast. Het ­summum is een knapperig en goudbruin uiterlijk, gecombineerd met een zacht (maar niet té zacht, we willen geen pap) interieur. Dat is het doel, en dat doel bereik je enkel met het juiste materiaal.

Minder is meer

Ovenschalen in glas of keramiek zijn een grote ‘no no’. Deze materialen warmen traag op en zijn ideaal voor gerechten die langzaam garen in de oven op een gemiddelde temperatuur (160-180°C), denk aan lasagne. Geroosterde groenten hebben net snelle en verschroeiende hitte nodig om krokant te worden. In een ovenschotel worden ze papperig en vochtig. Metalen bakplaten (koper, roestvrij staal, gietijzer, aluminium) daarentegen zijn heel goede warmte­geleiders. Ze warmen supersnel op en ­zorgen zo voor die geschroeide buitenkant die we willen.

Minder is meer
Beeld Hannes Vandenbroucke

Minder is meer. Leg liever wat te weinig groenten op een bakplaat dan te veel. Opeengestapelde stukjes leveren een gestoomd resultaat op. Rooster dus altijd in één enkele laag en zorg voor ruimte tussen de stukken zodat de stoom die vrijkomt (want groenten bestaan voor een groot deel uit water) kan ­ontsnappen. Geef ze daarom wat ademruimte en gebruik desnoods twee bakplaten.

Wees ook niet zuinig met olie. Besprenkel de groente royaal en masseer grondig met je vingers de olie in elk hoekje en op elk kantje van dat stukje broccoli, pompoen of pastinaak.

Ten slotte: hanteer de juiste temperatuur. Bent u zo iemand die alles op een veilige 180°C gaart? Dan is het hoog tijd om wat avontuurlijker te worden en de knop van je oven wat hoger te draaien. Pompoen, zoete aardappel, pastinaak en aardappel floreren bij 220°C. Maar een iets mildere 200°C is beter gepast voor de delicatere knopjes van bloemkool en zeker die van broccoli.

Topping

Bij geroosterde soep horen geroosterde croutons. Lekkere croutons maak je van lekker brood. Kies dus voor een stevig zuurdesembrood dat de tijd kreeg om smaak en aroma te ontwikkelen, en pas dezelfde basisregels toe. Scheur het in stukjes, masseer met olie en besprenkel met peper en zout. Bak knapperig en goudbruin op 200°C.

Hussel tussendoor eventueel eens als je ziet dat de stukjes aan de buitenkant sneller garen. En houd ze goed in de gaten. Ze gaan in luttele seconden van heerlijk naar verbrand. Gooi ze één voor één in een kom dampende soep. Hier kan ik gerust de winter op overleven.

Topping
Beeld Hannes Vandenbroucke

DIT HEB JE NODIG

Voor de soep: 1 pompoen van ongeveer 1,5 kg, zaadjes eruithalen en in partjes van 2 cm dik snijden (je hoeft hem niet te schillen) / 4 tenen knoflook in de schil / 1 grote rode ui, geschild en in 4 partjes gesneden / olijfolie, peper en zout / 1 el rozemarijn, fijngehakt / ½ tl chilif­lakes / 1 l groentebouillon (of meer als je liever wat dunnere soep drinkt) / 2 el citroensap

Voor de croutons: 150 g zuurdesembrood, in stukjes gescheurd / 2 el olijfolie / peper en zout

ZO MAAK JE HET

Voor de soep:

1. Verhit de oven voor op 220°C.

Schik de pompoen op een bakplaat en leg er de knoflooktenen en ui tussen. Besprenkel royaal met ­olijfolie en wrijf de groenten met je vingers goed in zodat alles onder een laagje olie zit. Besprenkel met olijfolie, peper, gehakte rozemarijn en chiliflakes.

2. Schuif ongeveer 30 min. in de hete oven, of tot de pompoen gaar en gekaramelliseerd is.

3. Haal uit de oven, laat 5 min. ­afkoelen en blend vervolgens de pompoen, ui en uitgeknepen teentjes knoflook samen met de bouillon en het citroensap tot smeuïge soep.

4. Proef en voeg eventueel extra ­peper, zout of citroensap toe.

Voor de croutons:

1. Masseer de broodstukjes met olie en besprenkel met peper en zout.

2. Spreid uit over een bakplaat en bak in ongeveer 15-20 min. knapperig en goudbruin op 200°C. Wanneer de stukjes aan de buitenkant van de bakplaat sneller garen, draai tussendoor de plaat dan even of hussel de stukjes dooreen. Houd het brood goed in de gaten!