Direct naar artikelinhoud
Fotografie

Fotoreeks: this is America

Beeld Larry Niehues, Californië.

De Franse fotograaf Larry Niehues portretteert in zijn nieuwe boek de ziel van de Amerikaanse maatschappij. En die oogt zeer herkenbaar.

Het klinkt als de aanzet voor een flauwe grap: Fransman – niet meteen de minst chauvinistische van alle nationaliteiten – trekt naar de Verenigde Staten om daar the American way te fotograferen. En toch is dat wat Larry Niehues deed. Negen jaar geleden liet hij Frankrijk achter om in the land of the free zijn fotografen­carrière verder uit te bouwen. Voor zijn laatste project, dat de titel Nothing Has Changed meekreeg, trok hij maar liefst vijf jaar door zijn nieuwe vaderland.

Fotoreeks: this is America
Beeld Larry Niehues, Minnesota.

“Het is een heel persoonlijk project”, vertelt hij aan de telefoon vanuit Los Angeles. “Mijn ouders gaven me een Amerikaanse naam, mede daardoor heb ik altijd een nauwe band gehad met dat land. Toen ik jaren geleden een shoot deed in de Amerikaanse woestijn, passeerden er twee cowboys. Ik fotografeerde hen en het resultaat vond ik geweldig: het oude Amerika is still alive. Met deze reeks wou ik mannen en vrouwen fotograferen die nog altijd met die cultuur leven, ook al zijn de tijden veranderd.” Hij shoot op 35mm en niet digitaal omdat hij in de voetsporen wil treden van zijn idolen Robert Frank en William Eggleston.

Fotoreeks: this is America
Beeld Larry Niehues, Texas.

Niehues slaagt erin de typische clichés zodanig te shooten dat ze hun banaliteit grandioos overstijgen. Zoals de man in stars-and-stripesshort én -hoed, die aan boord klimt van een jacht waarop de Amerikaanse vlag als een fetisj bovenuit steekt. Net zozeer shoot hij de minzame alternatieveling die op zijn dooie gemak een hamburger eet. Of fotografeert hij stoere cowboys op een rodeo. Resultaat? Indringende beelden waaraan inderdaad een gezapig retrosfeertje kleeft. 

Nothing Has Changed is uitgegeven bij Lannoo, 240 p’s, 49,99 euro.

Fotoreeks: this is America
Beeld Larry Niehues, Californië.
Fotoreeks: this is America
Beeld Larry Niehues, Nebraska.
Fotoreeks: this is America
Beeld Larry Niehues, Wisconsin.
Fotoreeks: this is America
Beeld Larry Niehues, Florida.
Fotoreeks: this is America
Beeld Larry Niehues, Mississipi.