Direct naar artikelinhoud
ContainerdramaUpdate

Chauffeur opgepakt die koelcontainer in Zeebrugge afleverde, drie anderen vrij op borg

In de vrachtwagen werden begin deze week 39 lichamen gevonden.Beeld EPA

In het onderzoek naar de dood van 39 mensen in een koelcontainer die vanuit Zeebrugge was verscheept, zijn intussen vijf arrestaties gebeurd. Drie van hen werden op borg vrijgelaten. Op basis van cruciale informatie van het Belgisch parket kon intussen de man gearresteerd worden die de container naar Zeebrugge bracht. 

en

Zaterdag werd een Ierse trucker aangehouden. Hij is de man die vorige week de koelcontainer afleverde in de haven van Zeebrugge. De Belgische autoriteiten konden vrij snel zijn identiteit achterhalen, en gaven die info door aan de Britten. Het betreft een Noord-Ier die omwille van andere zaken werd gearresteerd toen hij met zijn vrachtwagen ontscheepte van een ferry die uit Frankrijk kwam. Volgens berichten in Ierse media gaf hij toe meerdere dagen in Frankrijk te hebben vertoefd.

De Britse politie kon hem uiteindelijk klissen in de haven van Dublin. De man wordt verdacht van samenzwering, mensensmokkel en doodslag. “Hij moet nu ondervraagd worden. We weten niet of hij zelf wist dat hij 39 mensen aan boord had, maar hij heeft zeker cruciale informatie",  zegt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. 

Chauffeur blijft in cel

Vrijdag werden al drie arrestaties uitgevoerd, maar die drie personen werden zondag in de loop van de dag alweer vrijgelaten. Het gaat om een echtpaar uit Warrington in Cheshire en een Noord-Ier die vrijdag waren gearresteerd op verdenking van doodslag en samenzwering voor mensensmokkel. 

Het stel is een 38-jarige man en een 38-jarige vrouw. Zij was de laatste bekende eigenaar van de Scania-trekker die in de haven van Purfleet de koelwagen had opgehaald die vanuit Zeebrugge was verscheept. Zij hebben hun onschuld staande gehouden en zeggen de in Bulgarije geregistreerde vrachtwagen vorig jaar te hebben verkocht. Zij zijn vrij op borg tot 11 november.

De Noord-Ier was gearresteerd op de Londense luchthaven Stansted. Hij is tot 13 november vrij op borg.

De 25-jarige vrachtwagenbestuurder die de container oppikte in de haven van Purfleet in Engeland, blijft wel in de cel. Hij verschijnt morgen voor een rechter op beschuldiging van 39-voudige doodslag, samenzwering tot mensensmokkel en hulp bij illegale immigratie, en witwassen van geld.