Ouders slachtoffer Pokémonmoord opgelucht door levenslang voor dader: “Ze was niet naïef, er viel haar niets te verwijten”

Jonny Van Den Broeck (28) is veroordeeld tot levenslang voor de moord op Shashia Moreau (20) uit Heist-op-den-Berg. De ouders van het meisje reageren opgelucht. “Er werd op het proces gezegd dat ze misschien naïef was geweest. Ik vind het belangrijk dat nu duidelijk is vastgesteld dat Shashia helemaal niets te verwijten viel”, zei haar mama na afloop van het proces rond de ‘Pokémonmoord’.

cel,tg

© het nieuwsblad

Van den Broeck zelf hoorde het verdict schijnbaar onbewogen aan. Dat was anders bij de nabestaanden van Shashia. Die vielen elkaar na afloop in de armen en verklaarden opgelucht te zijn met de zware straf. “Naïef? Als zij het niet was geweest, was dit met een ander meisje gebeurd. Dat is nu wel duidelijk”, zei de mama van Shashia.

“Hij heeft Shashia op brutale wijze van het leven beroofd en zijn houding nadien getuigt van een schrijnend gebrek aan respect voor de fundamentele waarden van onze samenleving”, klonk het tijdens de voorlezing van de motivering van de jury.

“Object om zijn doel te bereiken”

“De wurging bezorgde hem seksueel genot zonder ook maar enig oog voor het slachtoffer, dat slechts een object was om zijn doel te bereiken.”

Het blanco strafblad en de moeilijke thuissituatie van Van den Broeck, die door de advocaten werden opgeworpen, hebben niet voor een mildere straf gezorgd. Hij mocht dan wel nog nooit een veroordeling hebben opgelopen, het onderzoek bracht aan het licht dat hij online openlijk sprak over sadistische seksuele fantasieën. En zijn ex-vriendin getuigde op het proces dat Van den Broeck wurgseks met haar had en de door haar gestelde grenzen daarrond niet respecteerde. Het gebrek aan ouders die voor hem zorgden en de situatie bij zijn grootouders die hem opvoedden zonder hem veel affectie te geven, heeft volgens het arrest “bijgedragen aan het ontwikkelen van zijn persoonlijkheidsstoornis”, maar niet als doorslaggevende factor.

Van Den Broeck heeft Shashia gewurgd met een halsband, die hij eerder gebruikte bij SM-partijen. Hij had haar naar zijn appartement gelokt met Pokémon-poppetjes, vandaar dat de zaak de naam Pokémonmoord kreeg. “Om vervolgens zijn ultieme seksuele fantasie te kunnen beleven: extreme seks, tot de dood erop volgde”, oordeelde de Antwerpse assisenjury vrijdag. Zijn verhaal over een foutgelopen vrijpartij gooide de jury in de prullenmand wegens “volstrekt ongeloofwaardig.”

Holle woorden

Vlak voor de jury vrijdag in beraad ging, nam Van Den Broeck het woord. “Ik wil me nogmaals verontschuldigen. Ik weet dat mijn woorden hol zullen klinken bij de familie, maar ik besef wat mijn daden hebben teweeggebracht.” De moeder van Shashia rolde met haar ogen. Van Den Broek had het hele proces lang geweigerd te zeggen wat er écht met haar dochter gebeurd was. Nu moest hij ook niet meer afkomen.

© Jan Van der Perre

“Welke straf ik hier ook zal krijgen, ik wil geholpen worden. Zodat ik er achteraf beter uitkom”, zei de beklaagde nog.

Langer dan Dutroux

Maar Van den Broeck vertoont volgens de gerechtspsychiaters psychopathische kenmerken. “Psychopathie is niet adequaat behandelbaar in de huidige stand van de medische wetenschap”, luidt het echter in het arrest. “Een behandeling wordt zelfs afgeraden omdat een psychopaat daardoor zijn manipulaties mogelijk nog geraffineerder zou kunnen maken.”

Hij kreeg uiteindelijk levenslang en vijftien jaar ter beschikkingstelling. De terbeschikkingstelling van de regering houdt in dat de veroordeelde, na afloop van zijn straf, nog een bepaalde tijd onder de voogdij komt te staan van de minister van Justitie. In het geval van Van Den Broeck is dat dus 15 jaar.

Dat is zelfs langer dan Marc Dutroux destijds. Hij kreeg levenslang en 10 jaar ter beschikkingstelling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen