Beste vriend neemt het op voor ‘sektevader’ Gerrit Jan: “Hij wilde dat zijn kinderen gingen trouwen en kinderen kregen”

Omdat hij wil dat Nederland - en de rest van de wereld - een beter beeld krijgt van hoe het er echt aan toeging in Ruinerwold. Daarom heeft Charles, de beste vriend van ‘sektevader’ Gerrit Jan V.D., nu voor het eerst gesproken. “Hij had zijn kinderen wel voorbereid op een leven buiten de boerderij”, getuigt hij in De Telegraaf. “Hij wilde dat ze gingen trouwen en kinderen kregen.”

Michaël Temmerman

De zes “spookkinderen” van Gerrit Jan V.D. leefden helemaal niet zo afgezonderd als werd beweerd. Ze mengden zich online volop in maatschappelijke debatten, hadden een degelijke opleiding gekregen op de boerderij, spraken uitstekend Engels en bereidden zich volop voor op hun toekomst. Dat beweert althans de Amerikaan Charles, de beste vriend van Gerrit Jan. Hij lijkt de enige man te zijn met wie Gerrit Jan zijn gevoelens besprak.

Niet Jan, maar Israel

“Hij leefde op de boerderij samen met vier dochters en twee zoons. De jongste is een meisje”, zo zegt Charles. De man uit Californië beweert ook dat de echte naam van de weggelopen zoon niet Jan is (zoals zijn profiel op social media laat uitschijnen), maar Israel. “Hij was al volop bezig met zijn leven buiten Ruinerwold, knoopte zakelijke contacten aan en zat vol ambitie. Ook voor de andere kinderen was het niet de bedoeling dat ze voor altijd op de boerderij zouden blijven.”

Volgens Charles wilde Gerrit Jan echt dat zijn kinderen op eigen benen zouden gaan staan. “Dat ze gingen trouwen en kinderen kregen, dat was de bedoeling. Ze zouden allemaal wel hun ware vinden, daar was hij van overtuigd. Hij zou ze ermee helpen, had alles voor zijn kinderen over, maar was aan de andere kant ook vastbesloten: ze moesten zelf hun partner vinden.”

Hoe zouden de kinderen dat dan moeten doen, gezien ze nergens geregistreerd stonden? “Daar had hij vast iets op gevonden. En als je echt van iemand houdt, dan is er wel een oplossing te vinden.”

© Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Drie keer getrouwd

Gerrit Jan was volgens de Amerikaan zelf drie keer getrouwd. “Zijn eerste huwelijk vond plaats voor hij in contact kwam met de Verenigingskerk (de naam voor de Moon-sekte in Nederland, nvdr.)”, zegt Charles. “Zijn intrede leidde tot een scheiding, want zijn echtgenote had weinig op met de sekte. De twee hadden toen al een zoon. Zijn tweede huwelijk werd gesloten in de Verenigingskerk. Gerrit Jan en zijn tweede vrouw kregen twee zonen en een dochter. Die besloten jaren geleden al hun eigen weg te gaan. Zijn derde huwelijk had plaats nadat Gerrit Jan de Verenigingskerk had verlaten. Het eindigde op trieste wijze in 2004, toen zijn vrouw overleed aan darmkanker.”

Charles maakt zich nu vooral grote zorgen om zijn beste vriend, die momenteel in het gevangenisziekenhuis van Scheveningen verblijft. “Hij heeft in augustus 2016 een hersenbloeding gehad”, luidt het. “Sindsdien is hij voor de helft verlamd en kan hij nauwelijks nog praten. Hij lijdt aan de taalstoornis afasie. Het was ernstig, hij heeft het maar net overleefd. Ik heb ook daarna nog contact met hem gehad, maar het was niet meer als vroeger. Ik denk dat zijn kinderen hem wel nog steeds goed begrepen. Zijn oudste zoon gaf op sociale media al aan dat hij samen met zijn broers en zussen zijn zieke vader liefdevol verzorgt.”

Over Jan, of Israel, heeft Charles dan weer gemengde gevoelens. “Ik ben teleurgesteld in hem. Hij drinkt blijkbaar volop bier, terwijl het leven van zijn vader, broertje en zusjes volledig op z’n kop staat. De kinderen mochten van Gerrit Jan altijd gaan als ze wilden, maar moest dat nou zo extreem?”

Tweede Fritzl

Gerrit Jan ziet echt af, aldus Charles. “Iedereen zag hem meteen als een tweede Josef Fritzl (de Oostenrijker die zijn dochter tien jaar opsloot en meerdere kinderen bij haar verwekte, nvdr.). Er was niet eens een kelder in zijn woning, maar dat maakte niet uit. Zijn kop moest eraf.”

Charles weigert tot slot te geloven dat Gerrit Jan schuldig is aan vrijheidsberoving. “Zodra hij wordt vrijgelaten, weet ik niet hoe het gezin verder moet. Zijn kinderen, op de oudste na, raakten ongetwijfeld buiten zinnen toen hun zieke vader bij hen werd weggerukt. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn.”