© KVRO

Gekliste inbreker betaalt winkelier schade terug nog voor proces start

Een man uit Heist-op-den-Berg die begin dit jaar had ingebroken in de nachtwinkel Rond Punt op de Liersesteenweg, heeft de uitbater van de winkel nog voor aanvang van het proces volledig vergoed. Door die houding wist hij ook het Openbaar Ministerie mild te stemmen en werd er een voorwaardelijke straf gevorderd.

Theo Derkinderen

De uitbater van nachtwinkel Rond Punt stelde op 23 januari vast dat er in zijn zaak was ingebroken. De inhoud van de kassa was verdwenen, net als een partij sigaretten. Enkele dagen later mislukte een nieuwe inbraakpoging in de winkel.

Heel snel kwam Heistenaar Jean S. in beeld als dader. “Toen de politie bij de man een huiszoeking uitvoerde, werd een groot deel van de gestolen spullen teruggevonden”, zei openbaar aanklager Nele Van Looy. “Uit het onderzoek bleek dat de beklaagde geen financiële problemen had en ook vast werk had. Hij pleegde de feiten wel onder invloed van cannabis en amfetamines. Tijdens de huiszoeking werden overigens ook drugs teruggevonden.”

2.000 euro

Het Openbaar Ministerie vorderde maandag zes maanden cel en een boete van 8.000 euro met probatievoorwaarden. Dat er zo’n milde straf werd gevraagd, had te maken met de houding van Jean S. Hij had het slachtoffer voor aanvang van het proces al vergoed voor de schade. Iets wat niet vaak gebeurt.

“Toen de zaak in september de eerste keer voor de rechtbank kwam, was de winkelier ook aanwezig. We hebben de man toen voorgesteld om een regeling te treffen zodat de schade voor de eigenlijke behandeling van de zaak zou betaald zijn. Amper twee dagen later was er een akkoord tussen de beide partijen en werd er 2.000 euro aan de winkelier uitbetaald”, reageerde advocaat Eric Verbist namens zijn cliënt Jean S.

S. stond ook terecht voor het bezit van drugs. “Het ging om een beperkte hoeveelheid amfetamines. Achttien gram om precies te zijn”, zei Verbist.

Zoontje

Op het einde van het proces verhoorde rechter Goedele Van den Brande de beklaagde ook. Ze wilde meer weten over zijn drugsproblematiek. De man zei dat hij gestopt was met het gebruik van speed. Maar toen hij gevraagd werd om een urinetest af te leggen, bleek die positief te zijn voor het gebruik van cannabis en amfetamines. “Ik lees in het dossier dat u zelfs uw zoontje al eens hebt meegenomen toen u naar een coffeeshop reed”, foeterde de rechter.

Jean S. gaf toe dat hij een drugsprobleem heeft, maar hij wil er aan werken. De rechtbank velt een vonnis op 25 november.