Direct naar artikelinhoud
Brexit

Weer houdt het Lagerhuis nieuwe verkiezingen tegen, maar Johnson geeft niet op

Boris Johnson.Beeld AFP

Het Britse Lagerhuis heeft het voorstel van Boris Johnson om op 12 december verkiezingen te houden voor de derde keer tegengehouden. De premier legde zich niet bij de nederlaag neer.

Bekijk nu: Lagerhuis verwerpt vervroegde verkiezingen

Meteen na de stemming kondigde Johnson aan een nieuwe wet te introduceren om op 12 december toch verkiezingen te houden. Hiermee wil hij een wet omzeilen waarin staat dat verkiezingen om de vijf jaar moeten plaatsvinden, en niet als het de regering uitkomt.

Johnson had 434 stemmen nodig, tweederde van het Lagerhuis, maar de teller staakte bij 299. Labour weigerde zoals verwacht de motie te steunen. Hoewel de Europese Unie eerder op de dag het Britse verzoek voor drie maanden uitstel had gehonoreerd, bleven de sociaaldemocraten erbij dat een No Deal Brexit nog steeds mogelijk was. Tevens hamerde Labour-leider Jeremy Corbyn erop dat Johnson niet te vertrouwen is.

De oppositieleider las een reeks beloften voor die de premier gebroken had, waaronder te sterven in een greppel als de Britten op 1 november nog steeds deel uitmaken van de EU. Zijn partijgenoot Seema Malhotra noemde het idee om voor het eerst sinds 1923 in december verkiezingen te houden een vorm van ‘kiezersonderdrukking’, omdat het voor studenten, bejaarden en gehandicapten moeilijker zou zijn om in deze tijd van het jaar te stemmen.

De stem van de studenten gaat de komende dagen centraal staan bij een strijd tussen de Conservatieven en Liberaal-democraten. In principe zijn de Liberaal-democraten niet tegen verkiezingen, maar ze willen ze niet op 12 maar op 9 december houden. Omdat veel studenten aan het begin van die decemberweek naar hun ouderlijk huis gaan, willen de Liberaal-democraten de stembussen aan het begin van die week openen.

De Tories houden het liever op donderdag 12 december, omdat het Lagerhuisleden meer tijd geeft om het Brexitakkoord goed te keuren. Wanneer het aan de Liberaal-democraten ligt, maakt dat hele akkoord geen deel meer uit van het verkiezingspakket. Johnson is mogelijk bereid om zijn akkoord in de ijskast te zetten om het weer tevoorschijn te halen als hij alleen en met een meerderheid kan regeren. Zonder Brexitakkoord de verkiezingen ingaan vormt evenwel een risico.

Hij heeft niet alleen de steun van de Liberalen nodig, maar ook van de Schotten. Die willen ook dat Johnson afstand neemt van het Brexitakkoord. De Schotse nationalisten rekenen op een flinke verkiezingszege, gevolgd door een onafhankelijkheidsreferendum. Leider Ian Blackford speelt in op het idee dat de Conservatieven de Schotten niet zien staan. Toen een van hen tijdens het debat ‘Hou je mond, ga zitten’ riep, waarschuwde Blackford meteen dat ‘Schotland meekijkt’.

Met de Schotten en Liberalen kan Johnson met een simpele meerderheid – de helft plus één – halen bij het wetsvoorstel. Labour kreeg kritiek op haar houding. ‘Als hij de premier zo slecht en onbetrouwbaar vindt’, vroeg de Conservatief Simon Hoare zich af, ‘waarom wil hij dan geen verkiezingen om hem weg te krijgen?’ De stemming tijdens het debat was zo bitter, dat te vrezen valt voor een smerige verkiezingscampagne.

Mocht de verkiezingsimpasse ooit worden doorbroken.