dinsdag 29 oktober 2019 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Op de kleine ring is het miserie troef ter hoogte van de kanaalkom. Daar wordt een nieuw plein aangelegd. dirk jacobs

Hasselts verkeer loopt in het honderd

hasselt

Eén hoek van de stad compleet afsluiten voor het verkeer: het lijkt bizar maar in Hasselt is het zo. Door wegenwerken is het een hindernissenparcours van je welste om vanuit Noord-Limburg of Genk in de provinciehoofdstad te raken.

Sinds gisteren draaien alle grote wegenwerken in Hasselt op volle toeren, en dat zullen de automobilisten in de provinciehoofdstad geweten hebben. Op de grote en de kleine ring, in Godsheide en Kuringen… Overal wordt er aangeschoven. Door de een al geduldiger dan door de ander.

De doorsteek naar de sluis van Godsheide opent eind november schepen Laurence LIBERT

Voeg daar nog de tijdelijke verkeersmaatregelen in Kuringen-Heide en -centrum bij, en er is niet veel verbeelding nodig om te beseffen dat het verkeer na de proefperiode in de herfstvakantie helemaal dreigt vast te lopen. Waarom al die werken nu samen geprogrammeerd staan? “Puur toeval”, zegt Sep Vandijck, woordvoerder van Wegen en Verkeer. “Onze werken stonden in ieder geval al langer op de agenda.” Samen met werken door de stad en Infrabel dus. “We begrijpen dat er veel werken tegelijk gebeuren”, zegt Hasselts schepen Laurence Libert (Open Vld), “maar binnen enkele maanden klaart de situatie op en zal alles er mooier en veiliger dan ooit bijliggen”.

Een vervelend nevenverschijnsel van al die werken zijn de tientallen tractoren en zware vrachtwagens die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat door de stad denderen. Die zorgen niet alleen bij de wegenwerken maar ook aan de grote bouwwerven in de binnenstad voor flink wat verkeersoponthoud. Een ambetant extraatje voor wie uiteindelijk toch in de stad geraakt.

1. Herkenrodesingel

De recentste van de grote werven ligt op de grote ring ter hoogte van de redactie van onze krant. Daar worden drie rijstroken aangelegd in de richting van de Kempische poort, en dat neemt flink wat tijd in beslag. Tegen februari volgend jaar zouden de werken er afgerond moeten zijn. Voor die werken werden afgelopen weekend tijdelijk versmalde rijstroken aangelegd, twee in elke richting.

Automobilisten die vanaf de Kuringersteenweg naar de Kempische Steenweg rijden, moeten daarbij ter hoogte van de Alverberg al voorsorteren. Verkeer voor ‘Zonhoven en Eindhoven’ wordt naar het linkerrijvak gestuurd, al de rest naar rechts. Maar wie links kiest, moet flink wat geduld opbrengen. “Terwijl ze eigenlijk ook rechts kunnen kiezen”, zegt Vandijck. “De twee voorsorteerstroken vloeien na de brug weer samen. We hebben al gemerkt dat dat voor onnodige files zorgt, tijdens het weekend al.”

2. Kanaalkom

Wie dacht de grote ring te vermijden door de kleine te nemen, is eraan voor de moeite. Want wie daar vanaf de Kempische steenweg rechtsaf richting kanaalkom wilt, komt terecht in een flessenhals die naar één rijstrook leidt. Die loopt tot voorbij het nieuwe plein op de kop van de kanaalkom, om daar terug in twee rijstroken over te gaan. Hier vallen files te vrezen op zowel de Kempische Steenweg als de groene boulevard, vanaf of zelfs voorbij het Kolonel Dusartplein en op de Boudewijnlaan. Ook de bussen van De Lijn moeten allemaal voorbij dat punt.

De weg naar de sluis van Godsheide ligt er op het eerste gezicht prima bij, maar de werken zullen er toch een maand langer duren dan gepland. 

3. Universiteitslaan

Aan de Universiteitslaan, ter hoogte van Plopsaland, wordt ondertussen naarstig verder gewerkt aan de tram- en bustunnel. Ook daar moet al het verkeer nog altijd over versmalde rijstroken en hertimmerde kruispunten. Het definitieve einde van die werken is gepland voor mei volgend jaar, maar de grootste ongemakken zouden in de loop van januari achter de rug moeten zijn.

4. Sluis

De druk zou enigszins van de ketel kunnen als de nieuwe weg naar de sluis van Godsheide af is. Die doorsteek – van een nieuw rond punt op de kmo-zone achter de Grenslandhallen tot aan het sas – lijkt zo goed als afgerond. De sluis had ook eind oktober terug open moeten gaan, maar daar komt nu nog een maandje bij. “De doorsteek naar de sluis van Godsheide opent eind november”, zegt Libert.

5. Spoorwegbrug

Ook verderop aan het kanaal in Kuringen wordt er nog gewerkt, door Infrabel dit keer. Die vervangen er de spoorwegbrug, en daarvoor is de Nijverheidskaai er afgesloten. Fietsers kunnen er wel door – en dat is op de andere werven trouwens geen sinecure.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws