Direct naar artikelinhoud
Politiek

Björn Rzoska (Groen) na het verlies: ‘Partij moet rekening houden met mijn 47 procent stemmen’

Björn Rzoska.Beeld rv

Het lef van Meyrem Almaci haalde het van de andere stijl van Björn Rzoska. Met nog geen 60 stemmen. Een dikke week na het nipte verlies blikt Rzoska terug. ‘Ik voel me gesterkt. Men gaat rekening moeten houden met die 47 procent.’

47 procent stemde voor u als voorzitter, 53 procent voor Meyrem Almaci. Groen lijkt vandaag een verdeelde partij.

“Ik vind van niet. Ik wist op voorhand dat het een dubbeltje op zijn kant ging zijn. De vraag was naar welke kant het dubbeltje zou rollen. Uiteindelijk was het verschil beperkt tot een paar tientallen stemmen. Ik heb Meyrem gefeliciteerd, maar ik voel me gesterkt en men gaat toch rekening moeten houden met de 47 procent die voor mij stemde. Ik heb de indruk dat Meyrem dat ook van plan is. Ze heeft me uitgenodigd voor een gesprek na de herfstvakantie en ik ga daar op in.”

Waarmee moet Meyrem Almaci juist rekening houden? 

“We stellen vast dat de klimaatopwarming gepolariseerd is geraakt terwijl het een ongelooflijk belangrijk thema is. Met mijn kandidatuur en mijn eigen stijl wilde ik dat thema uit de polarisering halen.” 

De aard van het beestje kan je moeilijk veranderen, toch? 

“Elke vogel zingt zoals hij gebekt is en ik wil niemand anders laten zingen. Ik bedoel vooral dat we als partij veel meer boegbeelden moeten uitspelen. Je hebt natuurlijk één voorzitter. Maar als Groen de volgende stap wil zetten, moet het met meer gezichten. Ik zie veel in An Moerenhout, Petra De Sutter, Jessika Soors en mijn running mate Rina Rabau. Het is bovendien doodjammer dat we door te weinig bescheidenheid iemand als Wouter Van Besien verloren zijn.” 

Groen leefde te veel in een bubbel. Heb je ‘poen stem dan Groen’ was het beeld, zei Van Besien.

“Ja. We weten dat onze kiezers vooral hoogopgeleide mensen zijn. Maar ons verhaal staat er ook écht voor mensen die een bescheidener inkomen hebben. Tegenstanders hebben daar een lelijke perceptie op gekleefd en daar moeten we van af. Elk groen voorstel moet een sociale toets hebben. Ik kom zelf uit een gezin dat het moeilijk had. Na een vechtscheiding zwierf mijn moeder met haar kinderen rond op de private huurmarkt. Pas toen we in een sociale woning terecht kwamen, was er ademruimte. Veel mensen zoeken hoe ze de eindjes aan elkaar geknoopt krijgen. Ze tobben over hun job, hun pensioen, hun gezondheid. Met zulke zaken moet een groene partij evenzeer bezig zijn. En daarvoor moeten we meer naar de mensen luisteren. En niet alleen naar diegenen die het moeilijk hebben, trouwens. Ook met ondernemers moeten we meer voeling krijgen.”

Hoe is uw band nu met de voorzitter? Ze probeerde van u af te geraken door Imade Annouri naar voren te schuiven als Vlaams fractieleider. 

“Dat heeft mij verrast. Je gaat mij niet horen zeggen dat dat mij niet heeft geraakt, ik ben ook maar een mens. Maar hoewel ik historicus ben, wil ik mij niet te veel op dat verleden richten. We hebben na de voorzittersverkiezingen echt de bladzijde omgeslagen. We moeten nu samen kijken naar de toekomst en die ziet er rooskleurig uit voor Groen."