camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Veertien meldingen tegen Bo Coolsaet

In de zaak tegen de bekende uroloog Bo Coolsaet (80) hebben zich inmiddels veertien mogelijke slachtoffers gemeld. Hij moet zich voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verantwoorden voor de verkrachting en aanranding van de eerbaarheid van één minderjarige patiënte.

Tijdens een behandeling tegen blaasontstekingen verkrachtte de uroloog volgens de vrouw haar verschillende keren met een instrument om de spieren rond haar urineleider te ontspannen. Hij zou haar ook aan de billen en borsten aan­geraakt hebben. Volgens de jonge vrouw had de arts daarbij een erectie.

Bij haar advocaten meldden zich intussen veertien mogelijke slachtoffers, volgens de advocaten van doorslaggevend belang voor de geloofwaardigheid van hun cliënte. Drie van hen spreken ook van een ­behandeling met een trillend ­apparaat. De uroloog zegt dat hij het apparaat in de jaren zeventig kocht op een wetenschappelijk congres, maar tijdens het gerechtelijk onderzoek bleek dat het op de markt werd gebracht als een seksspeeltje.

De advocaten van de verdediging zeggen dat de tegenpartij karaktermoord pleegt. “We kunnen in zo’n belangrijke zaak toch geen beslissing nemen op ­basis van geruchten? Ik kan ver­zekeren dat die meldingen repercussies zullen hebben.”

Bo Coolsaet kreeg het laatste woord. Hij verklaarde dat hij alle meldingen kan weerleggen. “Het zijn onwaarschijnlijke onwaar­heden”, zei de uroloog. “Ik heb honderden berichten ontvangen van patiënten die mij steunen.”

Uitspraak op 26 november.(elb)