Direct naar artikelinhoud
Banken

Argenta sluit bankautomaten voor onbepaalde duur na reeks plofkraken

Plofkraak bij Argenta in Gruitrode, 16 mei 2019.Beeld BELGA

Argenta gaat al zijn bankautomaten leegmaken en voor onbepaalde tijd sluiten. Klanten kunnen aan de Argenta-bankautomaat dus geen geld meer afhalen en ook geen andere verrichtingen meer uitvoeren. De bank doet dat na een reeks plofkraken. Afgelopen nacht werd nog een plofkraak gepleegd in Sint-Niklaas.

en

De ingrijpende maatregel is het onmiddellijke gevolg van drie plofkraken in oktober op Argenta-bankautomaten, telkens met een enorme materiële schade tot gevolg, meldt de bank in een persbericht. 

“Tot nu toe waren er gelukkig geen slachtoffers. We stellen echter vast dat de criminelen, zowel in België als in het buitenland, steeds zwaardere springstoffen gebruiken omdat de automaten steeds beter beveiligd zijn en omdat ze bij Argenta nog nooit een buit hebben kunnen maken.”

“De veiligheid van onze klanten, kantoorhouders, medewerkers, omwonenden en voorbijgangers gaat boven alles. De aanhoudende golf van steeds agressievere plofkraken dwingt Argenta om deze drastische maatregel te nemen”, aldus de bank.

Supermarkt

De maatregel blijft voor onbepaalde duur van kracht. “Ondertussen zullen we onderzoeken welke maatregelen we kunnen nemen om nieuwe plofkraken te vermijden”, zegt woordvoerster Christine Vermylen. Ze raadt klanten van Argenta aan om zoveel mogelijk met de kaart of digitaal te betalen. “Wie toch cash geld wil afhalen, kan daarvoor tijdens de openingsuren terecht in de kantoren, of kan geld afhalen in de supermarkt of bij andere automaten.”

Uit cijfers van bankenkoepel Febelfin blijkt dat criminelen dit jaar in ons land al 22 plofkraken (of pogingen tot) hebben uitgevoerd. Dat zijn er al meer dan heel vorig jaar, toen er in totaal 18 plaatsvonden. Febelfin zegt begrip te hebben voor de maatregel van Argenta en hoopt dat de situatie snel verbetert, zegt woordvoerder Rodolphe de Pierpont. Hij wijst erop dat de meeste automaten van Argenta buiten in de muur zitten, terwijl andere banken vaak hun automaten binnen hebben staan en ‘s nachts de deuren sluiten.

De andere banken lijken dan ook niet zo ver te zullen gaan als Argenta, zo blijkt uit een rondvraag bij verschillende grote spelers. Sommige banken geven wel aan dat ze eerder al veiligheidsmaatregelen hebben genomen tegen plofkraken, maar er zijn geen plannen om alle automaten leeg te halen.