Direct naar artikelinhoud
Migranten

Twaalf migranten uit koelwagen gehaald langs E34 in Oud-Turnhout

Twaalf migranten uit koelwagen gehaald langs E34 in Oud-Turnhout
Beeld Mozkito

Op de snelwegparking langs de E34 in Oud-Turnhout zijn afgelopen nacht 12 transmigranten uit een koelwagen gehaald die groenten en fruit transporteerde. De migranten klommen vermoedelijk ‘s nachts in de vrachtwagen terwijl de twee Poolse truckchauffeurs op de parking overnachtten. 

, en

‘s Ochtends hoorden de chauffeurs geluiden, merkten ze dat het zegel op de oplegger verbroken was en belden ze de politie. Die haalde 12 volwassen mannen uit de koelwagen. De speurders vermoedden eerst dat het om Irakezen ging. Na verder onderzoek denkt het parket van Antwerpen nu dat het om elf Syriërs en één Eritreeër gaat. Zij zijn allemaal meerderjarig.

De verstekelingen verkeerden volgens de politie in goede gezondheid. Ze zaten vermoedelijk nog niet zo lang in de truck. De mannen worden nog verhoord door de federale politie. Daarna moet de Dienst Vreemdelingenzaken beslissen wat er met hen moet gebeuren. Het parket van Antwerpen onderzoekt de zaak verder.

Smokkelbusje

Nog in ons land heeft de politie vanochtend een busje onderschept dat vermoedelijke transmigranten vervoerde. Een groep mensen die volgens het parket van Bergen vermoedelijk uit transmigranten bestond, bevond zich vanochtend op een parking langs de E19/E42 in Maisières. Bij het zien van de politie stak de groep de weg over en vluchtte ze in de bestelwagen.

Het voertuig kon door de politie na een achtervolging worden tegengehouden in het nabijgelegen Ghlin. Volgens het parket was het voertuig uitgerust met zitbanken in de laadruimte, wat erop zou kunnen wijzen dat de bestelwagen werd gebruikt om mensen te vervoeren. 

De bestuurder verklaarde aan de politie dat hij een minderjarige Irakees is. Hij wordt verdacht van mensensmokkel. Het is niet duidelijk hoeveel mensen in de bestelwagen werden vervoerd. Ook deze zaak wordt verder onderzocht.

Vorige week nog werden in een koeloplegger in het Engelse Essex de lichamen van 39 verstekelingen aangetroffen. Hun identiteit is nog niet bekend, maar mogelijk gaat het om Vietnamezen.