Videospeler inladen...

België moet dochter van IS-strijder en haar twee kinderen terughalen uit gevangenkamp in Syrië

Een Belgische moeder van 23 en haar twee kinderen moeten vanuit Syrië terug naar ons land gerepatrieerd worden. Dat heeft een Brusselse rechter beslist. Ze reisde in 2015 haar vader die IS-strijder was achterna. Ons land krijgt in totaal 75 dagen de tijd. De jonge vrouw zit met haar twee kinderen van anderhalf en drie jaar vast in een kamp in Syrië en wil naar België terugkeren. In juni haalde ons land al zes kinderen terug naar België.

De Brusselse kortgedingrechter heeft de Belgische staat opgelegd dat een 23-jarige vrouw en haar twee kleine kinderen binnen de 75 dagen gerepatrieerd moeten worden uit een kamp in Al-Roj in Syrië.  De vrouw zit er sinds februari 2018 met haar twee kinderen vast.

Volgens haar advocaat gebieden de belangen van de kinderen dat de Belgische overheid alles in het werk stelt om hen te beschermen. "Dat kon eerder wel voor andere kinderen, waarom zou het nu niet kunnen voor deze?", vroeg meester Nicolas Cohen zich af.

Het kamp in Al-Roj is nu in handen van de Koerdische SDF, maar ligt in de zone die Turkije wil veroveren in Syrië. De vader van de vrouw is een oudgediende van Al Qaeda, die zich in december 2014 in Syrië aansloot bij IS. Zijn dochter volgde in januari 2015 vanuit België. Ze betuigde vorig jaar haar spijt in een gesprek met Midden-Oostenspecialist Rudi Vranckx. Ze  uitte toen haar wens om haar straf in België uit te zitten.

Bekijk de getuigenis van de vrouw aan Rudi Vranckx in Al-Roj van vorig jaar en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Via het kort geding vroeg de vrouw dat de Belgische overheid reisdocumenten voor haar en haar kinderen zou afleveren en die aan een ngo zou bezorgen. Die ngo zou vervolgens naar de Koerdische bewakers van het kamp kunnen gaan en de moeder en twee kinderen tot in Belgische handen brengen, waardoor België hen zou kunnen repatriëren.

"De situatie in het kamp is dramatisch, zeker sinds de Turkse operatie in die regio", pleitte meester Cohen. "Die heeft de bevoorradingsroutes naar het kamp afgesneden. Deze Belgische onderdanen vragen de hulp van hun overheid, die al sinds februari 2018 weet dat ze in dat kamp verblijven. Zelfs de federale procureur en het hoofd van OCAD hebben al herhaaldelijk gezegd dat het beter zou zijn al die kinderen, en zelfs de Syrië-strijders zelf, naar België te repatriëren."

Tenslotte gaan de belangen van haar kinderen boven alles, zij hebben een subjectief recht op bescherming door de Belgische staat

advocaat van 23-jarige vrouw

In juni haalde de Belgische overheid al vijf kinderen en een 18-jarige terug naar België, wat aantoont dat ze daartoe wel in staat is, aldus meester Cohen.

"Toen is aan onze cliënt nog voorgesteld om alleen haar kinderen te repatriëren", zei de advocaat. "De repatriëring van die zes kinderen is trouwens gebeurd op de exacte manier die wij nu in dit kort geding vragen. Wat toen mogelijk was, moet nu ook mogelijk zijn."

De advocaat wees op het recht van zijn cliënte om haar proces in België bij te wonen, haar recht en dat van de kinderen om beschermd te worden tegen onmenselijke en vernederende behandelingen, en tegen een onwettige vrijheidsberoving.

"Bovendien heeft zij als Belgische onderdaan het recht naar haar land terug te keren, en is de overheid in dat kader verplicht haar reisdocumenten te bezorgen. Tenslotte gaan de belangen van haar kinderen boven alles, zij hebben een subjectief recht op bescherming door de Belgische staat."

Volgens de advocaat van de Belgische staat gaat de vergelijking met de repatriëring in juni niet op. "Dat ging toen om zes weeskinderen of kinderen die slachtoffer waren van een parentele ontvoering", zei meester Alain Verriest. "De situatie op het terrein is nu ook anders, veel instabieler en onvoorspelbaarder. Bovendien zou eerst moeten vastgesteld worden of die kinderen wel van die moeder zijn en dus de Belgische nationaliteit hebben. Is er trouwens nog urgentie als de betrokkene al sinds februari 2018 in dat kamp verblijft?"

De maatregelen die gevraagd worden, zijn volgens de advocaat van de staat ook niet voorlopig: "Eenmaal die documenten afgeleverd zijn of die mensen gerepatrieerd zijn, kan die situatie niet meer ongedaan gemaakt worden. De maatregelen die gevraagd worden, zijn ook maatregelen van consulaire bescherming en zijn geen subjectief recht."

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen