camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Anuna De Wever en35 klimaatjongeren zetten ondanks dat de Chileense president de klimaattop afblies, toch verder koers richting Zuid-Amerika;  BELGA

Klimaattop afgelast, maar Anuna vaart verder

Vier weken zit Anuna De Wever al op een zeilboot, meer dan halverwege de tocht naar Zuid-Amerika. Maar het einddoel, de klimaattop in Chili, werd woensdag afgeblazen door het aanhoudende sociale protest in het gastland. Maar het boegbeeld van Youth for Climate blijft strijdlustig. “Wij varen sowieso verder naar het Amazonewoud. Om te tonen dat er een volgende generatie klaar staat om de strijd te voeren voor het klimaat.”

“Onze regering heeft beslist om de internationale klimaatconferentie COP25 van de Verenigde Naties niet te organiseren”, kondigde president Sebastian Piñera woensdagmiddag aan. Luttele weken voor de top, die op 2 december zou beginnen. Bij Anuna De Wever kwam het nieuws zwaar binnen. Het boegbeeld van Youth for Climate en de Belgische klimaatmarsen zit al vier weken aan boord van de Regina Maris, een zeilschip dat haar samen met 35 andere klimaatjongeren naar Zuid-Amerika brengt om de top bij te wonen. “Het is een zware shock voor alle klimaatactivisten aan boord, zeker omdat we al zo lang onderweg zijn. Het is alsof we van de ene mislukking in de andere vallen”, vertelt ze in tranen. “En daarmee bedoel ik niet ons eigen falen, maar de mislukkingen van onze politici die hun verantwoordelijkheid nog altijd niet nemen voor het klimaat.”

Toch denkt De Wever er niet aan om terug te keren. “Ondanks een nieuwe tegenslag is dit geen verloren missie. We zeilen gewoon verder naar richting Recife in Brazilië. We hebben een groot project in het Amazonewoud dat we willen voortzetten omdat het erg belangrijk is”, zegt ze vanop de Regina Maris, die nu vaart ter hoogte van Kaapverdië en aan de overtocht van de Atlantische Oceaan zal starten. “We gaan lokale gemeenschappen bezoeken die leven in de afgebrande stukken regenwoud en hebben verschillende ontmoetingen gepland met natuurbeschermingsorganisaties en traditionele leiders, onder wie indianenchef Raoni. Zo willen we de aandacht vestigen op de rampzalige situatie van het regenwoud en tonen dat er een volgende generatie klaar staat om de strijd te voeren voor de klimaatcrisis.”

Gezocht: nieuwe gaststad

“De klimaattop in Chili moest een stand van zaken opleveren, en zo de druk opvoeren op landen die de gemaakte afspraken van het Akkoord van Parijs te weinig naleven of resoluut afzweren”, zegt vice-voorzitter Dave Van Meel van de Klimaatcoalitie, die meer dan 70 organisaties verenigt rond klimaatrechtvaardigheid. “Hen dus een trap onder de kont geven om actie te ondernemen, opdat de klimaatopwarming beperkt kan worden tot 1,5 graden.” Van Meel hoopt dat de klimaattop op een andere locatie kan doorgaan.

Anuna De Wever “Het is alsof we van de ene mislukking in de andere vallen”

Vraag is welke stad is staat is op zulke korte tijd een dergelijk internationaal evenement te organiseren. Bonn, waar ook het hoofdkwartier van de VN-organisatie tegen klimaatverandering is gevestigd, is al als gaststad in het vizier. Maar volgens VN-secretaris voor klimaatverandering Patricia Espinosa onderzoeken de VN momenteel nog alternatieve opties.

“Wij wachten op verdere informatie om te zien of we de klimaattop ergens anders kunnen bijwonen”, zegt Anuna De Wever. “Veel zal afhangen van waar en wanneer die wordt georganiseerd. Daarom weten we ook nog niet hoe en wanneer we terugkeren.”