Latifa Chebaa van MOPA met Naziha Maher van Kom Op Tegen Kanker en vrijwilligster Zohra Boufrih. “Vandaag werken we met een twintigtal vrijwilligers, maar dat is niet genoeg”, zegt Latifa. © Dirk Vertommen

Vraag naar stervensbegeleiding bij moslims is enorm: “Ik zou met een wachtlijst moeten beginnen, maar de dood wacht niet”

Sterven en afscheid nemen van familie en vrienden is een van de meest intense momenten in een mensenleven. Praten over de dood is voor veel mensen nog altijd taboe. “Dat geldt zeker ook voor moslims die ziekte en sterven liever verborgen houden, uit angst en om anderen te sparen”, zegt de Antwerpse Latifa Chebaa. Met haar organisatie MOPA, Migratie (Moslims) en Palliatieve Ondersteuning Antwerpen, begeleidt ze jaarlijks bijna driehonderd gezinnen naar een waardig levenseinde. Door de vergrijzing krijgt de gezondheidszorg steeds vaker te maken met eerste-generatiemigranten die palliatieve zorg nodig hebben. Velen vinden de weg niet naar de reguliere netwerken en daarin probeert MOPA te helpen.

Karin Vanheusden