Direct naar artikelinhoud
Ruinerwold

Twee verdachten Ruinerwold blijven langer vastzitten

Een luchtfoto van de boerderij in Ruinerwold.Beeld Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

De vader van het gezin dat negen jaar in afzondering leefde in een boerderij in Ruinerwold blijft negentig dagen langer in voorlopige hechtenis. Hetzelfde geldt voor de 58-jarige Oostenrijker die vaak bij het pand werd gezien.Dat heeft de rechtbank in Noord-Nederland woensdag besloten. De twee worden verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het toebrengen van schade aan de gezondheid van anderen en witwassen. 

De 58-jarige Oostenrijkse “klusjesman” werd aangehouden omdat hij niet wilde meewerken aan het politie-onderzoek in en rond de boerderij, die hij op papier huurde. In een “provisorische, af te sluiten ruimte” trof de politie de 67-jarige vader en vijf inmiddels meerderjarige kinderen aan

De oudste zoon van het gezin was vanuit de boerderij naar het dorpscafé gevlucht en liet de politie inseinen. Hij zou zich zorgen maken over de situatie waarin zijn gezinsleden zich bevonden. De vader, Gerrit Jan van D., werd twee dagen later zelf als verdachte aangemerkt. Dna-onderzoek moet nog aantonen dat het daadwerkelijk allemaal familie betreft.

Twee verdachten Ruinerwold blijven langer vastzitten
Beeld EPA

Opmerkelijk is dat leden van de rechtbank woensdag voordat tot verlening van de voorlopige hechtenis met negentig dagen (het maximum) overgingen, een kijkje namen bij de boerderij, een zogeheten schouw. Mogelijk hebben zij gekeken naar tekenen van de mate waarin de kinderen in (on)vrijheid leefden.

Beide verdachten blijven in volledige beperkingen. Dat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaten, en dat die advocaten niet met de buitenwereld mogen communiceren.

Ruinerwold: Een digitale ontdekkingstocht, een visioen en een evangelie

Het beeld van het gezin dat jaren onopgemerkt in een boerderij in het Drentse Ruinerwold verbleef, lijkt flink te moeten worden bijgesteld. Ten minste, als we afgaan op de digitale sporen die de oudste zoon achterliet.

Vanuit de boerderij in Ruinerwold waar Gerrit Jan van D. zich met zijn kinderen jarenlang terugtrok, ontwikkelde hij als John Eagles zijn eigen evangelie

Voordat Gerrit Jan van D. zich met zijn gezin in de boerderij in Ruinerwold terugtrok, had hij een lap grond achter Staphorst. “Hij had hier zijn eigen, kleine Utopia.”