© Photo News

Dader bereidde schietpartij München al een jaar voor

De dader van de schietpartij in München, Ali Sonboly (18), liet zich klaarblijkelijk inspireren door andere massamoordenaars. Hij bereidde de schietpartij al een jaar op voorhand voor, dat zegt het parket van Beieren zondag op een persconferentie.

jva

De dader had zelf een manifest geschreven. Eerdere berichten dat op zijn pc het manifest van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik was teruggevonden, kloppen niet, klonk het. De dag van de schietpartij in München, 22 juli, was de vijfde verjaardag van de massamoord van Breivik. Over de exacte inhoud van het manifest wilde Robert Heimberger van het Beierse parket echter niet uitwijden.

Solonby maakte vrijdagavond negen dodelijke slachtoffers, maar hij vuurde maar liefst 57 kogels af. In zijn rugzak werden nog eens 300 kogels teruggevonden. Waarschijnlijk had hij dus net als Breivik (77 doden) een veel groter bloedbad willen aanrichten. Onder de slachtoffers waren wel geen bekenden van Solonby, zoals klasgenoten op wie hij eventueel wraak wilde nemen.

Wat de Süddeutsche Zeitung eerder op de dag meldde, klopt wel: Sonboly was ter voorbereiding naar Winnenden afgereisd. In dat stadje in Zuid-Duitsland vielen in 2009 zestien doden bij een schietpartij op een school. De dader daar was een 17-jarige jongen. Sonboly zou ter plaatse ook foto's hebben gemaakt.

Over de mentale gezondheid van Solonby werd de voorbije dagen ook al veel gespeculeerd. Het parket van Beieren laat nu weten dat in de woning doktersvoorschriften werden teruggevonden voor medicamenten tegen depressie en angststoornis. In 2015 werd Solonby twee maanden behandeld door een psychiater.

Meteen na de schietpartij circuleerden beelden van de dader op sociale media. Vader Solonby herkende daarop zijn zoon en is onmiddelijk zelf naar de politie gestapt.

Wapen via Darknet

Uit het onderzoek blijkt ook hoe de jongeman aan zijn wapen geraakte. Volgens de ballistische experts gaat het om een Glock-17-pistool, met een kaliber van 9 millimeter. Het serienummer was er afgevijld, waardoor de vorige eigenaar niet kan achterhaald worden.

De experts gaan ervan uit dat het wapen een tijd geleden in Oost-Europa werd omgebouwd tot een niet-werkend decoratiewapen. Dat kan mits enkele technische ingrepen. Maar dergelijke ‘dummies’ komen vaak opnieuw in het gewone wapencircuit terecht en hebben dan geen vergunning nodig. Het wapen dat gebruikt werd in München zou dan, met enkele technische ingrepen, opnieuw schietklaar zijn gemaakt.

De 18-jarige schutter kocht het via het illegale circuit Darknet, een parallel netwerk dat enkel met bepaalde software en juiste zoekmethodes kan aangewend worden. Het wordt gebruikt voor handel in wapens, maar ook drugs en kinderpornografie. De precieze herkomst van het wapen hoopt men nu te achterhalen met verder ballistisch onderzoek, maar men denkt aan Tsjechië of Slovakije. De schutter had ook 300 kogels in zijn bezit, de speurders hebben (nog) geen idee waar die vandaan komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER