Nieuwe wet voor transgenders maakt eerste stap mogelijk vanaf 12 jaar

© BELGA

De federale regering beslist vrijdag over een nieuwe wet voor transgenders. Die moet het mogelijk maken om officieel van geslacht te veranderen zonder ingrijpende geslachtsoperatie. De eerste stap, een naamsverandering, kan vanaf de leeftijd van 12 jaar gezet worden.

jva

Alle medische voorwaarden om officieel van geslacht te veranderen worden nu geschrapt, zo is het niet meer nodig om geopereerd te worden. ”Men kon van man vrouw worden, maar dan moest men de fysieke kenmerken van een vrouw aannemen en zich laten steriliseren. Voortaan blijft afstamming mogelijk, men kan kinderen blijven krijgen zoals het vroegere geslacht aangeeft”, verklaart minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

De nieuwe procedure om officieel van geslacht te veranderen begint bij een aangifte bij de gemeente. Het wetsvoorstel legt nog wel één voorwaarde op: de persoon in kwestie moet zich aanmelden bij een transgenderorganisatie en zich uitgebreid laten informeren. “We willen er zeker van zijn dat mensen een indringend gesprek hebben gehad over de gevolgen van zo’n beslissing. Nadien krijgen ze een attest mee om voor te leggen aan een ambtenaar van de burgerlijke stand”, verduidelijkt Geens.

Begeleiding van minderjarigen

Nu geldt voor transgenders nog een leeftijdsgrens van 18 jaar, maar binnenkort zal het ook mogelijk zijn om vroeger van geslacht te veranderen. Vanaf de leeftijd van 12 jaar kunnen kinderen al hun voornaam laten veranderen in een naam die overeenstemt met hun beleefde genderidentiteit. Ze moeten zich hierbij wel laten bijstaan door hun ouder of voogd.

Vanaf de leeftijd van 16 jaar kan het geslacht ook gewijzigd worden in de akte van het geboorte. Ook hier moet de minderjarig zich laten bijstaan door ouders of voogd. Omdat de wijziging van de akte van geboorte een ingrijpende beslissing met vergaande gevolgen is, moet ook een verklaring van een jeugdpsychiater afgegeven worden. Die moet vaststellen dat de beslissing zonder druk of beïnvloeding van buitenaf is genomen.

Schending van mensenrechten

© Photo News

Volgens staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA), die het wetsvoorstel mee uitwerkte, komen er 32.000 mensen in ons land in aanmerking om van geslacht te veranderen. Het wetsvoorstel komt tegemoet aan de vraag van transgenders, die vaak zelf tegen de laatste stap opzien.

“De medische stap wordt ongedaan gemaakt, omdat het een schending is van de mensenrechten om iemand te verplichten zich te laten steriliseren of fysiek te laten ombouwen”, verklaart Sleurs. “Als gynaecoloog kan ik alleen maar zeggen dat het een bijzonder zware operatie is, als je als vrouw bijvoorbeeld je baarmoeder moet laten verwijderen.”

“Met deze wet kiezen we resoluut voor zelfbeschikkingsrecht en een volledige demedicalisering, maar tegelijkertijd bouwen we voldoende garanties in om transgenders te beschermen. Hiermee bouwen we verder aan onze voorbeeldfunctie op het vlak van holebi- en transgenderrechten. We hebben daarin een sterke traditie”, benadrukt de staatssecretaris.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen